05/01/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Десислава Атанасова: Таксата за личен лекар да не се вдига!

Таксите, която плащат пациентите при личния лекар и при престой в болница, да не се променят с повишението на минималната работна заплата. За това настоява министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Очаква се тези дни тя да предложи необходимото допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване, които са публикувани на интернет страницата на министерството, за да се запазят досегашните потребителски цени.
В момента таксата, определена в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) , като процент от минималната работна заплата е 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница. С постановление на МС от 9 ноември 2011 г. правителството утвърди от 1 май 2012 г. нов размер на минималната работна заплата за страната и тя става 290 лв. За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса , в постановлението си правителството е предвидило Министерството на здравеопазването да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство на здравното ведомство.
От вчера минималната работна заплата в страната е увеличена с 20 лева и вече е 290. Тя се увеличава при нормална продължителност на работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица. Минималната часова работна ставка става 1,72 лв. Вдига се и прагът на бедността, който вече е 236 лв. България обаче остава на дъното по размер на това трудово възнаграждение в ЕС. Увеличението с по 20 лева на година до 2015 г. най-вероятно няма да измести страната по-нагоре в класацията, смятат анализатори.
Не се планира и увеличение на пенсиите освен на минималните с 9 лева, което ще стане от 1 юли. Запазва се размерът на социалните и на здравните вноски. Без промяна остават социалните помощи - при бременност, раждане и отглеждане на дете.
Повишаването на минималната работна заплата е второто по ред увеличение на най-ниското възнаграждение по закон за страната в рамките на една година. Първото покачване стана факт през септември 2011 г. Тогава минималната заплата нарасна с 30 лева и от 240 стана 270 лева.



Тотю Младенов: Минималното възнаграждение ще скача всяка година

Най-малко с по 20 лева ще се увеличава минималната заплата всяка година до края на 2015-а, заяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
"2013 г., 2014 г. и 2015 година се предвижда като минимум за увеличаването на минималната работна заплата с по 20 лева на година. Аз се надявам, че в преговорите със синдикатите и работодателите, на базата на производителността на труда, ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-високо увеличаване на минималната заплата. За 2010 година производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 година с 6,2 на сто“, обясни министърът. Над 500 предприятия в страната пък били проблемни, като основните им прегрешения са забавени заплати и осигуровки и злоупотреба с работното време на служителите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване