05/01/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Испания пак потъна в рецесия

Испания потвърди, че официално се е върнала към рецесия за втори път в рамките на две години, след като брутният й вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3 на сто през първото тримесечие спрямо последните три месеца на 2011 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Толкова е бил икономическият спад и в края на 2011 г., а две поредни тримесечия свиване означават техническа рецесия. На годишна база за януари-март спадът е 0,4%, показаха данни на статистическия институт в четвъртата по големина икономика в еврозоната. През миналата седмица Испанската централна банка прогнозираше икономически спад на тримесечна база в размер на 0,4% от БВП. На практика така Испания се присъединява към седем други страни от еврозоната - Белгия, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Гърция и Словения, и още три членки на по-широкия ЕС - Великобритания, Дания и Чехия, които са в рецесия, посочва Асошиейтед прес. Според статистиката в Мадрид основна причина за рецесията е свитото потребление. Освен това безработицата там продължава да расте и вече е 24,4%.
Междувременно в края на миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи с две степени рейтинга на закъсалата страна - от А на ВВВ+, позовавайки се на нарастващия бюджетен дефицит, опасенията за банковата система в страната и лошите икономически перспективи. Компанията не пожали и оценките на 11 испански банки, сред които водещата Banco Santander SA - най-голямата по пазарна капитализация в еврозоната, и предупреди, че може да намали оценката си за други пет, посочи АП. Според Standard & Poor's перспективата пред Испания е „отрицателна", което е сигнал за ново намаляване на финансовата оценка на страната.
Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че ще продължи планираните реформи въпреки масовите протести срещу плановете на правителството да съкрати разходите за здравеопазване и образование. Премиерът изрази разбиране към гнева на испанските граждани, но посочи, че Испания има проблем и той е кризата, безработицата, рецесията и хаосът в публичните финанси.
Според официалната прогноза на испанското правителство, изпратена в края на миналата седмица за одобрение в Европейската комисия, тази година икономиката ще се свие с 1,7 на сто, а догодина ще отчете лек ръст от 0,2%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване