05/01/12 17:11
(http://www.klassa.bg/)

Китайските инвестиции тук ще се увеличат

Китайските инвестиции у нас ще се увеличават през следващите години, защото политиката на Китай е да инвестира в индустрии в Централна и Източна Европа, както и да стимулира износа на продукция от този регион към Китай. Това заяви Виктор Азманов, председател на Българско-китайската търговско-промишлена камара.
Китай отпуска кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, за да засили практическото сътрудничество между ЦИЕ и Китай и да се достигне повишаване на стокообмена, информира Азманов. В момента той е 52,9 млрд. долара в съотношение 1 към 10 в полза на китайския внос към ЦИЕ, целта е стокообменът да достигне до 100 млрд. долара и да стане балансиран - да се увеличи вносът на продукти от ЦИЕ към Китай, добави той.
Инвестициите по тази кредитна линия ще се управляват от агенцията за насърчаване на инвестициите към китайското министерство на търговията.
Отделно Китайската банка за развитие е решила да инвестира 500 млрд. долара за 5 години (2011-2016 г.), които да бъдат разпределени в три зони - ЦИЕ, Южна Америка и Африка, по три основни направления - енергетика, инфраструктура и селско стопанство, съобщи Азманов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване