05/01/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Общинските болници били пред закриване

Общинските болници в страната са обречени на закриване към края на 2012 година, ако не бъдат променени определените за дейността им бюджети. Това твърди в свое становище Центърът за защита на правата в здравеопазването. До края на настоящата година 55 лечебници, които са собственост на общините, ще получат общо 79 милиона лева или средно по 1.4 милиона лева, посочват от правозащитната организация. За сравнение осемнадесетте университетски болници получават 341 милиона лева или средно по 18.9 милиона лева, а на 26-те държавни областни болници се предоставят 240 милиона лева или средно по 9.2 милиона, допълват от там. В тези числа не били включени субсидиите за спешна помощ и разкрити легла в отделения по реанимация, които се изплащат само на държавните болници.
„Сумата от 1.4 милиона лева годишно е поне два пъти по-малка от необходимата за функциониране на една многопрофилна болница за активно лечение. При очертаващата се двуцифрена инфлация през годината от сега може да се прогнозира нарастване на задълженията към доставчици, закъснение на заплатите, липса на медикаменти и консумативи за лечение“, коментираха още от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване