05/01/12 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Саркози съди сайта, който твърди, че Кадафи е финансирал кампанията му през 2007 г.

Френският президент Никола Саркози съди уебсайта, който твърди, че бившият либийски лидер Муамар Кадафи е финансирал кандидатпрезидентската му кампания през 2007 г., съобщи АФП.
Това става броени дни преди оспорвания втори тур на изборите за президент в неделя. Саркози определи като „груба фалшификация“ документа, публикуван от левия разследващ уебсайт Медиапар, който написа, че убитият през октомври либийски диктатор е дал 50 млн. евро за избирането на Саркози. „Ще внесем иск срещу Медиапар. Този документ е груба фалшификация, двамата, за които се предполага, че са изпратили и получили този документ, отрекоха“, каза президентът пред „Франс 2“ в понеделник. По-късно същия ден прокуратурата започна предварително разследване по жалбата на Саркози, съобщиха правни източници. Твърденията, че Кадафи е финансирал кампанията на Саркози през 2007 г., не са нови, но сега Медиапар представи документи с подписа на бившия либийски шеф на разузнаването Муса Куса, припомня АФП. Писмото е адресирано до живеещия в момента във Франция Башир Салех – бивш шеф на кабинета на Кадафи. Адвокатът на Салех обаче изрази „сериозни резерви“ по отношение на документа, а Куса, който се намира в Катар, обяви, че „всички тези обвинения са фалшиви“.
В същото време от Елисейския дворец и от френското външно министерство отказаха коментар по повод публикацията на сп. „Енрок“, според която Саркози е постигнал споразумение с Кадафи за освобождаването на българските медици от Либия в замяна на оръжия и ядрен реактор от Франция. От българското Министерство на външните работи също отказаха да коментират информацията, защото е от медия, а не от официален източник. Списанието обеща да разкрие още подробности по случая днес.



Марин льо Пен: В неделя ще пусна празна бюлетина

Лидерът на крайнодесния „Национален фронт“ Марин льо Пен обеща да пусне празна бюлетина на балотажа на 6 май, съобщи Би Би Си. Льо Пен, която на първи тур спечели гласовете на 6,5 млн. французи – 17,9%, каза, че няма да подкрепи нито президента Саркози, нито кандидата на социалистите Франсоа Оланд, и призова своите последователи да гласуват по съвест. Последните проучвания показват, че преднината на Оланд пред Саркози се е стопила до 53% на 47%. Двамата кандидати ще се изправят един срещу друг в единствения телевизионен дебат днес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване