05/01/12 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Тимошенко не може да е разменна монета на Киев

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко провежда гладна стачка поради лошото отношение към нея в затвора, а европейски лидери обявиха, че може да бойкотират международни прояви на територията на Украйна.
Какво целят управляващите в Киев? Ако става въпрос само за разправа с политическата опозиция, както твърди самата Тимошенко, въпросът вече трябваше да е решен. Тя е осъдена, а срещу нея се водят и нови съдебни дела. Защо не се прибегне до замяна на присъдата й с условна? В очите на обществеността – и закона, тя все още ще излежава присъда, което ще е достатъчно за отслабването на опозицията. Обратно, превръщането й в мъченик и жертва на режима е по-вероятно да повиши рейтинга й в страната, да не говорим за хуманитарния аспект на проблема.
Ако не е разчистване на лични сметки, остава само един логичен вариант. Тимошенко се използва като “разменна монета” за споразумение за асоцииране с ЕС. Миналата седмица европейски медии цитираха изказване на вицепремиера Валерий Хорошковский, който отправя доста прозрачен намек в тази насока. В този план силната реакция на европейските лидери – включително бойкот на световни събития, става абсолютно логична. Първо, Брюксел не иска Киев да си позволява да “извива ръце”, за да ускори приемането си. И, второ, използването на човешки живот за разменна монета е в пълно противоречие с европейските ценности. Избраният метод всъщност отдалечава Киев от постигането на напредък, което управляващите трябва да разберат час по-скоро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване