05/01/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Юнкер подкрепи Шойбле за шеф на Еврогрупата

Шефът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че напълно подкрепя германския финансов министър Волганг Шойбле за негов наследник, когато мандатът му изтече в края на май, съобщи EUObserver. Според премиера на Люксембург, който председателства срещите на финансовите министри от еврозоната, откакто форматът Еврогрупа съществува – 2004 г., неговият наследник трябва да е някой, който умее да слуша другите и с дълбоки познания по европейските въпроси. „От тази гледна точка той (Шойбле) би бил идеален кандидат“, посочи Юнкер по време на конференция в Хамбург в понеделник. От своя страна 69-годишният германец е близък до канцлера Ангела Меркел и сред най-яростните защитници на бюджетната дисциплина в страните в периферията на еврозоната.
Според някои дипломати обаче избирането му може да се окаже твърде силен сигнал, че в действителност Германия управлява единната валута. Други пък са на мнение, че няма по-подходяща „финансова акула“ за подобна позиция. Но ако Шойбле получи новата работа, Германия ще се наложи да се откаже от председателството на спасителните фондове.
В момента временният Европейския фонд за финансова стабилност се ръководи отново от германец - Клаус Реглинг. Той се надява да остане начело и на постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), когато започне да функционира от 1 юли. Но ако Шойбле оглави Еврогрупата, Франция и Германия ще поискат фондовете под тяхно управление. Междувременно финансовите министри от всички страни - членки в ЕС, си дават среща днес, за да изберат европейски кандидат, който да оглави Европейската банка за възстановяване и развитие. Германецът Томас Миров, който досега управлява институцията, иска да остане начело, но не среща подкрепата на Берлин. Сред кандидатите са французин, англичанин, поляк и сърбин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване