05/02/12 19:40
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите отхвърлиха 2 проектозакона за българския език

Народното събрание отхвърли проектите за закон за българския език, внесени поотделно от депутата от БСП Любен Корнезов и от народните представители от „Атака“ Огнян Стоичков и Станислав Станилов. Любопитното е, че в комисиите ГЕРБ подкрепи закона на „Атака“, но това се случи още преди местните избори, проведени в края на октомври м.г. Сега депутатите от ГЕРБ се въздържаха и по двата проекта.
Според Любен Корнезов обаче дори в конституцията е записано, че НС трябва да приеме закон за българския език. Това е следвало да се случи в срок до три години – т.е. до 1994 г., но 11 правителства досега не са го сторили, обясни червеният депутат, който е професор по право и бивш конституционен съдия. Той изброи редица държави, сред които Франция, Китай, Полша, Естония и др., които имали закони за защита на езика.
Корнезов обаче намери опоненти и в групата на Коалиция за България, като против идеите му се изказа и проф. Андрей Пантев, според когото историята е доказала в продължение на столетия, че езикът не подлежи на нормативен контрол.
Лютви Местан от ДПС, който е филолог, изнесе половинчасова лекция на парламента защо не трябва да има закон за българския език. Според него проблемът с неграмотността е в системата на образованието. Местан обвини „Атака“, че законопроектът им е дискриминационен, тъй като забранява друг език освен български да се използва в ефира на БНТ. Хората на Сидеров целяха така да паднат новините на турски.
Веселин Методиев от Синята коалиция каза, че е неразумно и дори нахално депутатите да законодателстват по отношение на езика. Това напомняло на фашизма и тоталитарните режими.
В крайна сметка проектът на Корнезов бе подкрепен от едва 15 народни представители, а този на „Атака“ - само от 19.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване