05/02/12 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Министерството на спорта реновира уникални мегакомплекси

„Спортпалас“, „Белмекен“ и „Дианабад“ вече са уникални мегакомплекси, в които може да се води подготовка по различни спортове - отборни и индивидуални. Това обяви Свилен Нейков по време на спортния празник във Варна.
„За ремонта и реновирането на "Спортпалас" сме дали до момента между 12 и 15 милиона лева. "Спортпалас" представлява модерна съвременна спортна база, отговаряща на нашите конкуренти. Базата вече функционира, няколко отбора се готвиха досега тук. След приключването на квалификациите преди олимпийските игри в Лондон много от нашите отбори ще бъдат на подготовка в "Спортпалас", съобщи министър Свилен Нейков в морската столица. Реконструкцията и модернизацията на "Спортпалас" са извършени и съобразени с изискванията за достъпна среда - наличност на вертикални и хоризонтални връзки за хора в неравностойно положение, специални рампи, платформи за достъпност и асансьори. Покритият басейн разполага с пет коридора с дължина 25 м и ширина 2,5 м. Съоръжението има трибуни за зрители с капацитет от 350 места.
Министърът на спорта Свилен Нейков заяви, че новият национален стадион ще бъде за 20-25 хиляди зрители. Идеята е да има възможност капацитетът да се увеличава. "Ще има опция за надграждане. Искаме в бъдеще, ако спечелим финал за УЕФА (Лига Европа), да можем да го надградим до 35 хиляди, за да отговаря на изискванията", каза Нейков.
Целта на министерството е още преди изграждането на стадиона да се намери фирма, която да го управлява. "Той трябва да се самоиздържа, без да е необходимо да се строят молове, хотели и жилищни сгради край него." Очаква се новият национален стадион да бъде построен в близост до "Арена Армеец“-София.
Успоредно с това държавата ще продължава да инвестира в модернизацията на останалите стадиони. "В момента се търсят възможности. От септември правим модернизация на спортния тотализатор и се надявам да се увеличат приходите и да отделяме средства в тази посока. Въпросът с осветлението на стадиона на "Локомотив" (Пловдив) е решен", каза Нейков. В университета в града се прави спортна зала за 900 хил. евро, а предстои да бъде пуснат и колодрум с 8000 места. По думите му ще бъдат инвестирани около 15-20 млн. лева в комплекса на Четвърти километър в София. "Искаме да го направим олимпийски комплекс. Всичко е тотално разрушено. Търсим хора, които да приведат хотела във вид, така че да се използва. Същото важи и за големия басейн. Знаете, че сме били домакини на европейско първенство", добави министърът на спорта.
Същевременно ще бъде открит Националният антидопинг център на 15 май като постройка. Министерството на физическото възпитание и спорта е отделило за лабораторията около 8,5 милиона лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване