05/02/12 19:48
(http://www.klassa.bg/)

Пилотска грешка е причинила катастрофата с МиГ-29

Пилотска грешка е причина за катастрофата с изтребителя МиГ-29 миналата седмица, съобщи военният министър Аню Ангелов вчера. Според предварителния доклад на разследващата комисия инцидентът се дължи на "грешка в експлоатацията на летателната техника при излитане". Ангелов не уточни какво точно се е случило, но каза, че пилотът е отклонил вниманието си за секунда при излитането.
Една от версиите е, че при излитането пилотите са прибрали по-рано колесника, което е станало причина резервоарът да се удари в пистата и изтичащото голямо количество гориво да се възпламени от горещите газове на соплото.
Според други неофициални коментари има вероятност и капачката на резервоара да не е била добре завита преди полета и от вибрациите при излитането да е паднала от самолета, при което се е разлял керосин.
Състоянието на двамата пилоти, катапултирали при инцидента от 26 април, е добро. Единият от тях - майор Илия Дойчинов, ще бъде изписан от военна болница днес, но ще носи един месец специален корсет за стабилизиране на гръдните прешлени.
Предвижда се в четвъртък да бъде направена стабилизираща операция на два лумбални прешлена на другия пилот - капитан Петър Методиев.
Иначе от днес се възстановяват полетите с МиГ-21, съобщи командващият Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Забраната остава за МиГ-29, но тя вероятно ще падне другата седмица.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване