05/02/12 12:23
(http://radiomilena.com/)

Тиганът-гигант от Копривщица тръгва на турне

Тиганът-гигант от Копривщица, който вече официално е кандидат за най-големия тиган за Книгата на рекордите „Гинес“ като „Bulgaria’s Largest Frying Pan“, тръгва на турне. Стоманеният готварски съд, вече е получил покана да гостува в няколко български селища, както и в Испания.
Мераклии да опитат майсторлъка си в гигантския стоманен съд явно не липсват, след като кулинарния рекорд от Копривщица се превърна в събитието на седмицата в България.
Вчера бе направено официалното замерване на тигана-юнак, като на церемонията присъстваха кметовете на Копривщица Иван Кисяков и на Челопеч Алекси Кисяков. Документите пък ще бъдат заверени от нотариус Цветанка Симеонова, а след това преведени на английски и изпратени в централата на Рекордите на „Гинес“.
Според официалните данни, тиганът е с диаметър 142 см, дълбочина 20 см и тегло 78 кг.
Половината население на Копривщица и много мераклии се включиха в подготовката на продуктите за манджите, които шеф Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“ и Ангел Ангелов, по чиято идея се роди инициативата за вкусния рекорд. По техните изчисления, за трите дни на празненствата по повод годишнината от Априлското въстание, в тигана-рекордьор са приготвени над 1400 порции традиционни гозби, като менюто включваше свинско със 7 вида лук и гъби в първия ден, пилешко със зеленчуци и гъби във втория, и агнешки дреболии с гъби и пресен лук в третия.
За приготвянето на пилешкото със зеленчуци и гъби например са били използвани 45 кг филе, 30 кг чушки и моркови, и 110 връзки зелен лук.
„Приготвянето на съставките отне повече време, защото говорим за големи количества, сподели шеф Иванов. – Самото готвене – от запалването на огъня, до готовото ястие, отне не повече от 3 часа. Беше невероятно, празникът наистина си заслужаваше, а най-големите късметлии успяха да опитат от гозбите, преди да са свършили.“
Две каруци дърва едва стигнаха, за да се накладе огромният огън, на който да се загрява тигана, в трите дни на празненствата, на които се събраха гости от цялата страна. „Родопея“-Смолян също подкрепи инициативата, като предостави от своите продукти за участниците и гостите на събитието.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване