05/03/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

BMW изненада приятно инвеститорите с печалба от €2,13 млрд.

Германският автоконцерн BMW надмина очакванията на експертите, след като за първото тримесечие отчете печалба преди лихви и данъци от 2,13 млрд. евро, предадоха информационните агенции. Най-големият производител на луксозни возила в света постигна ръст от 19% по този показател на годишна база. Припомняме, че за същия период на миналата година компанията успя да спечели едва 1,8 млрд. евро. Прогнозите на повечето специалисти за началото на годината бяха дори по-скромни от тези нива. Те предвиждаха средно около 1,74 млрд. евро печалба. Продажбите на автомобилопроизводителя също се повишиха с около 14 на сто до 18,3 млрд. евро. По-големите приходи показват, че цените са скочили, което е довело и до по-добра печалба, коментира Ханс-Петер Водньок, анализатор във Fairesearch, Кронберг, Германия. Т. нар. модели SUV, които компанията произвежда, са постигнали отлични резултати и първата серия е изстреляла нагоре гиганта като ракета, добави още експертът. Основната част от ръста в продажбите се дължи и на пазарите в Япония и Китай. Мюнхенският производител е продал общо 425 528 коли през първото тримесечие, а трите марки - BMW, Mini и Rolls-Royce, са постигнали рекордни равнища. BMW са си поставили за цел да продадат над 2 млн. машини до 2016 г., след като реализираха 1,67 млн. броя през 2011 г.
Като следствие на отличните финансови резултати акциите на германския концерн скочиха с повече от 3,6% до 73,65 евро. Те добавиха 2,1 на сто в сутрешната търговия във Франкфурт вчера. Като цяло стойността на дяловете се е увеличила с 41% за една година и този факт превръща корпорацията в най-добре представящия се автомобилопроизводител в 14-членния Euro Stoxx Autos. Оценката на компанията е за около 46,6 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване