05/03/12 15:57
(http://radiomilena.com/)

Колата на инспектор Коломбо за първи път на Флора – Бургас

Легендарен модел ретро-автомобил ще видят посетителите на Флора – Бургас. Това е колата на инспектор Коломбо – легендарният детектив, познат от едноименния криминален сериал от 70-те години. Автомобилът е “Пежо” 403 и е първата марка на автомобилния производител, с която стартира серийното производство на фирмата. Реставриран е повече от 5 години от представителството на “Пежо” в Бургас – “София Франс Ауто – Бургас”.

Моделът е от 1955-а година и става световноизвестен в сериала, след като самият актьор – Питър Фолк, намерил колата сред непотребните атрибути на филмовото студио. Машината била произведена през 1959, а през 1988 била продадена на някакъв любител на странни вещи. След това обаче във филмовата студия решили да направят продължение на сериала за Коломбо, търсили Пежото дълго и накрая го намерили някъде в Охайо. Откупили го за много пари от собственика, за да може Коломбо пак да измъква смачканият си шлифер от смачканото старо “Пежо”.
”Уникалното при този автомобил е, че е произведен в 1 милион и 200 хиляди екземпляра. Това е първият модел на марката, постигнал   1 милион продажби, първият модел на марката въобще и първият френски автомобил със серийно вграждан дизелов двигател”, разказва търговският директор на “СФА-Бургас” Калоян Бончев.

Той лично е намерил всяка част на ретро-автомобила. Всички части са оригинални, а колата е събирана от цяла България, че и от чужбина. Началото поставило само ръждясало купе. После, в сервиза на марката в Бургас 403-ката е възстановена и е пусната на ход. Сега тя ще участва във всички ретро-паради в страната.

Моделът се произвежда до 1966 година, когато е заменен от Peugeot 404.

Щандът на «Пежо» на Флората прави своеобразен паралел между най-стария и най-новите модели на марката. За бургазлии бе особено привлекателна 207-цата, която специално за изложението дойде на ниската цена 18 920 лв. с ДДС.

 

“Пежо” 403 технически данни:

Дължина – 4470 мм.
Широчина – 1670 мм.
Височина – 1510 мм.
Тегло – 1300 кг.
Колесна база – 2661 мм.
Максимална скорост – 135 км.в час
Обем на двигателя – 1816 см3

Скоростна кутия 4 степенна ръчна синхронизирана

Предаване: задно

Производство: 1965 година.

 

Специфично:

 

-         Двигателят и скоростната кутия се смазват от едно и също масло.

-         Диференциалът е с месингови предавки и за смазването му се ползват специални масла на растителна основа.

-          Когато е показан за първи път, предният ръб на капака е бил украсен с хромиран лъв, но впоследствие е бил премахнат от съображения за сигурност.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване