05/03/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Летището в Балчик започва да обслужва граждански полети

Летището в Балчик ще обслужва граждански полети. След като беше преобразувано от военно в гражданско, то премина в активите на държавното дружество "Летище София". Първият полет е международен, от пражкото летище "Ружине", с 9-местен джет. Летището в Балчик е създадено като гражданско още през 1935 г., когато тази част на Добруджа временно не е в пределите на България. По време на Втората световна война то се използва от българските и германските военновъздушни сили, а по-късно и от съветските ВВС.
До септември 2011 г. аеродрумът в Балчик е бил ползван за целите на българските Военновъздушни сили, само през 1960-61 г. за кратко то обслужва и трафика на варненското летище заради ремонт. Военните самолети по това време са пребазирани в Добрич. С решение на МС от септември 2011 г. летището е прехвърлено от военното ведомство към транспортното, но ще продължи обслужването и на военни самолети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване