05/03/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Ромни на годишнината от убийството на Бин Ладен

Ройтерс 

Барак Обама обявява смъртта на Осама бин Ладен. Снимка: от тв екрана

Убийството на Осама бин Ладен преди година бе триумф за САЩ и президента Барак Обама, но сега годишнината от това събитие представлява предизвикателство за него и републиканските му опоненти в годината на избори.

Републиканците и особено вероятният им кандидат-президент Мит Ромни трябва да решат дали случаят е възможност да атакуват външната политика на Обама или да говорят за нещо друго.

Националната сигурност не е основна тема в кампанията от 2012 г., доминирана от икономически тревоги, която обаче може да се промени, поне временно, в следващите дни.

В четвъртък вицепрезидентът Джо Байдън ще използва речта си в Ню Йорк, за да съпостави външната политика на Обама с неопитната реторика на Ромни, според привърженици на президента. Байдън неизбежно ще припомни смъртта на Бин Ладен и други успехи срещу Ал Каида през последните три години.

В спешно подготвено изказване от Белия дом на 1 май, Обама заяви, че специалните сили на САЩ са убили Бин Ладен в жилището му близо до Исламабад. Съединените щати не бяха информирали пакистанското правителство преди началото на нападението, извършено преди разсъмване местно време на 2 май.

Научавайки за убийството на Бин Ладен, който стои зад атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, американците излязоха на улицата през нощта, за да празнуват. Убийството съживи имиджа на страна, която успява да се справи с враговете си, дори това да отнеме десет години.

За Обама, “това е моментът да бъде ръководител и да не се безпокои толкова много за кампанията”, заяви Клайд Уилкокс, професор в Джорджтаунския университет. “Основният акцент е, че Америка винаги си отмъщава и ние отвръщаме на нападенията. Не за да злорадстваме, а за да бъдем силни”, каза той.

Високопоставен представител на Белия дом заяви по случай годишнината, че Обама “ще отдаде заслуженото, което се полага”, визирайки извършената от правителството на републиканския президент Джордж У. Буш работа по преследването на Бин Ладен, както и действията на американските военни, които изпълниха мисията.

Републиканците, които искат да победят Обама през ноември, смятат, че убийството на Бин Ладен е затруднило много усилията им да атакуват външната му политика, която е традиционно силен коз за партията. Обама бе дори по-агресивен от Буш при използването на безпилотни самолети срещу предполагаеми активисти в Пакистан и на други места.

Стратези от Републиканската партия твърдят, че нямат намерение да отстъпят по-широкото поле от външната политика на Обама и го смятат за уязвим по редица въпроси.

Ромни обвини Обама, че се е справил зле в спора с Иран за ядрената му програма, търговските проблеми с Китай и опита за рестартиране на отношенията с Русия, където Владимир Путин беше преизбран за президент тази година.

“Републиканците все още смятат, че външната политика е наистина плодородна почва, на която да се опълчат на Обама “, заяви Майкъл Голдфарб, бивш съветник на кандидат-президента на Републиканската партия през 2008 г. Джон Маккейн.

“Няма да бъда изненадан, ако те използват убийството на Бин Ладен и годишнината, за да отдадат заслуженото, което се полага… но и за да го използват като повод да говорят за всички места, където все още има толкова несвършена работа и където обещанията на президента не бяха изпълнени”, каза Голдфарб.

Убийството на Бин Ладен в сграда, разположена само на няколко часа път от Исламабад постави Пакистан в много неудобно положение, като влоши отношенията му с Вашингтон и разпали антиамериканските настроения в страната.

Анализатори признаха, че годишнината има неизбежен отзвук в предизборната кампания в САЩ, но предупредиха, че възвеличаването на убийството на Бин Ладен може да не послужи на американските интереси в арабски и ислямски страни.

“Това е трудно минно поле, като се имат предвид ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване