05/03/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Осигуриха социална подкрепа за над 15 000 възрастни българи

Около 15 000 души с увреждания, възрастни и самотни хора ще получат подкрепа по новата схема "Помощ в дома", а за над 5000 от тях ще бъде осигурена заетост, съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Общините, които предоставят услугата "Домашен социален патронаж", могат да кандидатстват за 30 млн. лева, допълни той. Министър Младенов отбеляза още, че със средствата от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" общините ще могат да предлагат почасови грижи в домашна среда за възрастни, самотно живеещи хора и хора с увреждания. Планира се създаването на минимум 160 центъра за услуги в домашна среда. Те ще помагат на възрастните в поддържането на лична хигиена, при хранене и посещения на болнични заведения.
От началото на програмния период през 2007 г. по ОП "Развитие на човешките ресурси" са инвестирани над 120 млн. лева за предоставяне на услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник". До момента близо 57 000 души са получили грижа в семейна среда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване