05/03/12 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Преднамерената слепота на Рупърт Мърдок

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие “Преебани”.

Рупърт Мърдок е избрал да се обгради с безкритични послушници в “Нюз корпорейшън” и сега не може да вини други за това, изнася днес в заглавие лондонският “Гардиън” по повод огласените заключения на комисията за културата, медиите и спорта към британския парламент.

“Заключаваме, че […] Рупърт Мърдок не е предприел стъпки, за да бъде напълно информиран за подслушването на телефони, той си е затварял очите и е проявявал преднамерено слепота за това, което се е вършело в неговите компании и издания”, цитира вестникът основното заключение на комисията. Освен това комисията постанови, че Мърдок не е подходящ за управление на голяма международна компания.

“Гардиън” подчертава, че Мърдок не е извръщал поглед веднъж, а много пъти - всеки пък, когато новината не е имала очевиден (и законен) източник; всеки път, когато е бил задаван въпрос в парламента; всеки път, когато повърхностни разследвания са били оставяни да се провалят. Имало и много начини да се отмахват настрана и опростяват предупреждаващите сигнали. Вероятно Мърдок е правел всичко това.

Всички ние сме впечатлени от преднамерената слепота, от това да загърбиш истината за себе си, за другите и за начина по който живеем. Това заплашва основите на нашата идентичност и сигурност. Ако хакването на телефони е било разпространена практика в “Нюз корпорейшън”, какво говори това за основателя на компанията?, пита коментаторът на “Гардиън”. И продължава: Мърдок не е първият, сметнал себе си за неспособен да управлява корумпирана организация. В заника на компанията “Енрон” нейният президент направи същото, припомня лондонският вестник.

“Гардиън” си задава въпросът дали дали Мърдок сам е избрал слепотата. И си отговаря, че той сам е избрал обкръжението си от лоялисти, а не критици; от ръководители, които са финансово и политически зависими. Мърдок е моделирал управлението на своята корпорация, така че всяко възражение да бъде неефективно и да среща пречки, като акционерите са избрали да пренебрегват заплахите от това положение, заслепени от високата доходност на акциите, пише “Гардиън”.

“Дейли телеграф” посочва, че сега “Офком” - независимият регулаторен орган в британския комуникационен бизнес - трябва бързо да реши дали да принуди Мърдок да се освободи от дяловете си в тв канал Би Скай Би след решението на парламентарната комисия. “Нюз корпорейшън” на Мърдок владее 39 на сто от дяловете в този британски сателитен канал, отбелязва вестникът.

От “Офком” вече потвърдиха, че ще вземат под внимание заключенията на депутатите, когато вземат решение относно поведението на “Нюз корпорейшън” и дъщерните му фирми. Говорител на регулатора казал, че е чел “с интерес” доклада на парламентарната комисия и че той му предоставил нови доказателства относно дейността на “Нюз корпорейшън”.

“Офком” има правото да лиши от лиценз Би Скай Би, припомня “Дейли телеграф”.

БТА

Публикувана на 05/03/12 22:14 http://e-vestnik.bg/14587/prednamerenata-slepota-na-rupart-mardok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване