05/03/12 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Проучване: Мерките за икономии в ЕС подхранват расизъм

Мерките за икономии в ЕС подхранват расизъм и нетолерантност. Този извод се съдържа в годишното проучване на базиран в Страсбург орган на Съвета на Европа, който се занимава с човешките права. В документа на Европейската комисия по въпросите на расизма и нетолерантността (ECRI), публикуван на 3 май, се казва, че орязването на социалните придобивки и намаляващите шансове за намиране на работа са факторите за ръст на дискриминация и насилие спрямо имигрантите и други уязвими малцинства в Европа.
Имигрантите се възприемат като носители на несигурност и като „крадци на работни места“ от европейските граждани, а мюсюлманите не успяват да се интегрират в западните общества, показва изследването.
Приказките на водещи политици за връщане на граничния контрол и паспортните проверки в Шенген също разпалват ксенофобия и крайнодесен екстремизъм, са казва в доклада, цитиран от „ИЮ Обзървър“. Външните министри на Германия и Франция изпратиха писмо до датското председателство на ЕС в края на април за ограничаване на Шенген. Френският лидер Никола Саркози също се оплака, че има прекалено много имигранти във Франция в опит да привлече крайнодесни гласоподаватели . В Гърция открито фашистката партия „Златна зора“ се очаква да спечели около дузина места в парламента в неделя. Тя пропагандира превъзходството на гръцката и арийската раса и иска да минира границата с Турция, за да спре имигрантите. В Холандия крайнодясната Партия на свободата пусна уебсайт, призоваващ хората да докладват за източноевропейци, които работят на черно. Копие на такъв сайт направи и екстремистката партия Vlaams Belang в Белгия.
Докладът отбелязва, че само 18 от членовете на Съвета на Европа и едва 7 членки на ЕС са ратифицирали Протокол 12 към Европейската конвенция за човешки права, която забранява дискриминацията. В ЕС това са Кипър, Финландия, Люксембург, Холандия, Румъния, Словения и Испания. В доклада се критикува отношението на Унгария към бежанците, където те са разкарвани в града, вързани и с белезници. Участници в проучването са се срещнали с ромски фамилии в Брюксел, дошли от България, които се обявяват за турци, за да ги подлагат на по-малко дискриминация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване