05/03/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Русия заплашва да сваля спътници на НАТО

Руският президент Медведев на военен полигон преди изстрелването на балистична ракета “Топол”. Снимка: Фишки

Русия може да прибегне до свалянето на спътници от противоракетната отбрана на НАТО и до придобиването на нови модерни способности, ако прецени, че системата представлява заплахи за нея.

Началникът на генщаба на руските въоръжени сили Николай Макаров заяви в четвъртък, че според Москва системата ще може да унищожава руски междуконтинентални балистични ракети, изстреляни от сухоземни позиции и от подводници, независимо от тяхната траектория.

В същото време Русия нямала планове да разполага противоракетни системи извън своята територия, е подчертал той.

Макаров заяви обаче, че в такъв случай руските стратегически ракети може да бъдат оборудвани с комплексни средства за преодоляване на ПРО. Другата опция за противодействие е комическият сегмент на противоракетната отбрана.

Макаров говори по време международната конференция “Факторът на противоракетната отбрана във формирането на ново пространство на сигурност” в Москва.

Русия настоява да има юридическа клауза европейската противоракетна система да не е насочена срещу руските стратегически ядрени сили. Според Москва единственият изход от споровете около европейската противоракетна система е общата разработка на концепцията и архитектурата на ПРО, така че да бъдат елиминиран нейният антируски потенциал.

“Ние се нуждаем от ясни гаранции, че планираното разполагане в Европа на ПРО на САЩ и НАТО няма да зависи от политически промени в една или друга държава и няма да бъде насочено срещу Русия”, заяви Макаров.

“Ако конфигурацията на тази система придобие по-сериозни възможности, ако се увеличи броят на позициите и се разшири географският район на базирането на средства за ПРО, ако се подобрят техническите характеристики на компонентите на системата, то ние ще бъдем принудени да преминем към по-активно противодействие, макар това да не е нашият избор”, заяви още началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Николай Макаров.

Зам.-генералният секретар на алианса Алекзандър Вършбоу заяви от своя страна, че Москва ще получи гаранции, че плановете на НАТО за противоракетна отбрана няма да подкопаят руската способност да нанася възпиращи удари.

“Ситуацията с ракетната заплаха се усложнява. Вече около 30 държави разработват ракети, някои от които могат да носят ядрени бойни глави. Увеличават се шансовете да се появи враждебна страна, която да ни заплашва с балистични ракети,” посочи Вършбоу.

Помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън каза от своя страна, че САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г. Според Крайдън, цитирана от ИТАР-ТАСС, “опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава”.

“Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети”, каза още тя.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде монтирана радарна система с елементи на ПРО на кораби в Средиземно море в Турция. На втория етап ще се появят системите “Иджис” в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша.

На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да разположат антиракети с голям обсег от типа СМ-3 2Б, които, според Крайдън, ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран.

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков каза от своя страна, че усилията да бъдат намерени взаимно приемливи решения по въпроса за ПРО засега остават без успех. “Ситуацията на практика отива в задънена улица”, подчерта той.

По думите на министъра, на срещата на върха, насрочена за 20 май в Чикаго, НАТО планира да обяви, че е постигната “първоначална оперативна готовност” на европейската ПРО. “Това ще означава, че САЩ и НАТО смятат да продължат да развиват ПРО, без да отчитат руските опасения”, каза Сердюков.

“Днес пред страните ни стои дилема: или ще успеем да минем теста за сътрудничество и съвместно да реагираме на новите ракетни предизвикателства и заплахи, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване