05/04/12 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Новата заплаха за Европа - германската алергия към инфлацията

Ройтерс

Докато европейските й партньори агонизират заради рецесията, мерките за икономии и нарастващата безработица, Германия измества вниманието си към един много различен и все пак познат източник на тревога - инфлацията.

Въпреки неотдавнашните данни, които сочат, че потребителските цени в Германия са нараснали само с 2% през април, което е най-бавното темпо за повече от година, някои икономисти виждат началото на опасен ценови балон, който може отново да заброди из страната през следващите години.

Високите цени на петрола и признаците, че германските заплати и цените на имотите се повишават, след като стагнираха през по-голяма част от последното десетилетие, допринасят допълнително за безпокойството.

Главният източник на безпокойство обаче е разхлабената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), която понижи лихвите до рекордно ниско равнище и предостави огромно количество ликвидност на банките от еврозоната в отчаян опит да се противопостави на дълговата криза, обхванала блока от 2009 година.

Подходът на централната банка може да е подходящ за страни като Испания или Гърция, които се борят с разрушителни рецесии и равнища на безработица близки до 25 %.

Той обаче поставя пред нарастващ риск за стабилната Германия, въпреки че истинската заплаха за най-голямата европейска икономика може да не стане очевидна месеци наред.

“В годините след въвеждането на еврото лихвите бяха прекалено високи за Германия и прекалено ниски за страни като Испания и Ирландия. Сега нещата се преобърнаха,” посочи Йоахим Шайде, който ръководи отдела за прогнози към Килския институт за световна икономика.

“Нищо драматично не се случва в момента, но опасностите, свързани с инфлацията за Германия през следващите две до три години, са много големи,” добави той. “Има значителен риск всичко да приключи катастрофално.”

Килският институт за световна икономика бе един от осемте мозъчни тръста, които предупредиха миналия месец в доклад, публикуван два пъти годишно, че лошото състояние на някои страни членки на еврозоната може да затрудни връщането на ЕЦБ към по-нормални политики навреме, за да предотврати силното повишаване на инфлацията в Германия.

Преди седмица при необичайна публична намеса в царството на валутната политика германският министър на икономиката Филип Рьослер призова в писмено изявление, одобрено от кабинета, ЕЦБ да се върне към нормалния си режим на работа и да се съсредоточи върху ясната си област на компетенции, свързани със стабилността на цените.

По този начин нещата се официализираха - самото германско правителство бе разтревожено за инфлацията.

Първична неприязън

Защо това е важно? Все пак германците хранят вътрешна неприязън към по-високите цени още от хиперинфлацията при Ваймарската република в началото на 20-те години на миналия век, когато поскъпването изяде спестяванията на цяло поколение. Безпокойството от нарастването на цените не е нищо ново за Германия.

Голямата разлика при сегашния пристъп на тревога е, че той може да има огромни последици за Европа и за надеждите й да изплува от дълговата криза. Според някои икономисти по-високите германски заплати са точно това, което е необходимо за връщането на блока в релсите.

Ако германските потребители имат малко повече доходи на разположение, това може да увеличи търсенето на вносни стоки от креещата европейска периферия, като така се насърчи растежът там. Ако германските работници струват малко повече, то германските предимства пред конкурентите могат да намалеят и така да стане по-лесно за другите европейски страни да продават стоките си.

Ако има точен момент, в който Германия да толерира по-високите цени, може би той е точно сега. Затова общественото изразяване на безпокойството от инфлацията в Германия е обезпокояващо за някои хора. Ако страховете се засилят през годината, натискът върху ЕЦБ, оказван от Bundesbank, политици и германските медии, със сигурност ще нарасне.

Ако натискът доведе до по-ограничена парична политика, това може да постави под въпрос стратегията за растеж, която скоро предстои да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване