05/05/12 10:27
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко взриви интернет с думите, че удължил живота на българите

Кокошките квакат по-щастливо, откакто Боцката е на власт; Вържете го бееее - извадки от форумите

Бойко Борисов обяснява в студиото на бТВ през март 2012 г., че предишните похарчили парите на държавата и той я сварил на минус. Снимка: от екрана

“За трите години наше управление с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България”. Това са думи на премиера Бойко Борисов на последното заседание на кабинета в сряда, протоколирани и включени в стенограмата от заседанието.

Думите на премиера бяха посрещнати с взрив от коментари във форумите в интернет (виж по-долу извадки) и са класираха като един от най-ярките му бисери след 3 години управление.

Истината е, че средната продължителност на живота нараства плавно от 1989 година насам и точно в последните 3 години нарастването е леко забавено (виж графиката). Причините за увеличената с 2 години продължителност на живота за последните 20 години е тема на отделен разговор, но това не се дължи нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито една или друга политическа партия.

За да се изфука като Госдпод, че е удължил живота на българите, премиерът вероятно е подлъган от данни, поднесени му от здравната министърка - тежката артилерия на ГЕРБ. В отговор на неговото изказване на заседанието, че се е вдигнала с една година средната продължителност на живота, министърката Десислава Атанасова казва: “Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор “Здравеопазване” има с нещо, с което да се похвалим. Данните за ръста на продължителността на живота от 2009 г. са на Евростат, през 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите”, добавя тя.

Данните на Евростат се взимат от българската статистика и те, и тенденциите са съвсем различни от казаното от Десислава Атанасова (виж тук).

Данните от статистиката за продължителността на живота в България.

По статистиката се правят изследвания за тригодишен период. Ако трябва да се пресмята с колко се е увеличила за 3-годишното управление на ГЕРБ, става дума за увеличение с 2 месеца, а не с една година, каквато бълнува премиерът.
За 2008 - 2010 средната продължителност е била 73,6 години, а за 2009 - 2011 - 73,8 години. С толкова е нараснала и за периода 2007-2009 и 2008-2010 г.
И, о ужас, по време на управлението на омразната Тройна коалиция, средната продължителност на живота се е увеличила не с 2 като при ГЕРБ, а с 9 месеца - по-точно, между периодите 2004-2006 и 2007-2009, продължителността на човешкия живот в България е скочила от 72.6 на 73.4 години.

Темата за продължителността на живота в раздумката на министрите е засегната покрай „фалшивите” млечни продукти, които по думите на Борисов били рискови за здравето. Той казва на министърката: “Деси, трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето”.

Но ето и извадки от морето от коментари в интернет по повод изказването на премиера (цитатите са от форума на в. „Дневник”):

Ако изкарате още няколко мандата Дянков съвсем ще закъса с пенсиите. Всички българи ще са столетници.
dissident

Филията с мас просто не се усеща ,че го бъзикат дори неговите хора. Щеше да още по смешно, ако не е толкова трагично. Всъщност кораба се клатушка насам натам, а самоназначилият се капитан си мисли че го управлява.
омбре

Айде изпълнихме петилетката за две. Вече тръпна в очакване на петъчния ден за поредната порция мъдрости от вожда, явно му е силен ден.
craigy

Откакто управлява ГЕРБ държавата цъфти, хората, пеят и се веселят, живеят една ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване