05/06/12 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Възможен ли е арабски противоракетен щит?

Ройтерс

Недоверието между сунитските арабски държави от Залива провали разполагането на общ противоракетен щит, за който Вашингтон отдавна настоява като най-доброто средство за защита от евентуален удар от Иран.

Страните износителки на петрол похарчиха милиарди долари за американски противоракетни платформи, но не успяха да изградят единен щит и система за ранно предупреждение въпреки заявеното намерение.

Анализатори казват, че макар да принадлежат към един и същ политически и военен съюз, шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива ССЗ не са готови да споделят информация. Освен това те не могат да решат къде да е разположено централното командване и им е трудно да намерят начин да работят заедно при извънредни обстоятелства.

“Въпросът е не само за доверието между страните от Залива, но също и за доверието към американците”, каза Мустафа Аляни, анализатор по проблеми на сигурността в Близкия изток. “Централното командване ще бъде контролирано от силна държава (Саудитска Арабия) и от американците, а малките държави ще бъдат притиснати между тях”.

Американски служители казаха, че противоракетният щит е част от глобален план, който включва разполагане на системи в морето и на сушата в Европа, Близкия изток и Азия, които ще противодействат на заплахата от балистични ракети от държави като Иран и Северна Корея.

Иран е в конфликт с арабските си съседи от Залива и със Запада заради ядрената си програма. САЩ и техните съюзници казват, че Иран се стреми да се сдобие с ядрени оръжия под прикритието на програма с граждански цели - твърдение, което Иран отхвърля.

Ислямската държава заплаши да вземе на прицел американски интереси в Залива, в това число военни бази, и да блокира маршрути на петролни танкери в Ормузкия проток, ако бъде нападната.

ТРЪНЛИВ ВЪПРОС

Американски служители от години разговарят с членовете на ССЗ - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ за построяване на щита, но през последните месеци тези разговори са все по-интензивни.

Местоположението на Централното командване е трънлив въпрос, тъй като страните от Залива отдавна са в неразбирателство. ОАЕ се изтегли през 2009 г. от планирания валутен съюз на ССЗ, след като Саудитска Арабия бе одобрена за домакин на общата централна банка. В Саудитска Арабия е и централата на ССЗ.

“Трябва да бъде избрано място”, каза подполковник Дейвид Голдфейн, командващ ВВС на САЩ за югозападна Азия, на конференция по сигурността в Абу Даби.

ОАЕ и Саудитска Арабия вероятно ще предявят претенции командването да бъде разположено на тяхна територия. Влиятелната Саудитска Арабия е и домакин на Полуостровния щит - въоръжени сили на ССЗ, създадени през 1986 г., за да защитават страните от Залива от потенциални заплахи.

Силите бяха мобилизирани три пъти от създаването си - през войната в Залива от 1990-91 г., при водената от САЩ инвазия на Ирак през 2003 г. и през март 2011 г., когато Саудитска Арабия и ОАЕ изпратиха 1500 войници в Бахрейн заради антиправителствените шиитски протести.

Теодор Карасик, работещ в Дубай анализатор по въпросите на сигурността, каза, че ОАЕ ще бъдат предпочетени като място за командването, тъй като именно оттам са започнали усилията за интеграция.

Експерти смятат, че най-доброто краткосрочно решение е страните от Залива да се сдобият със съвместими системи, които могат да бъдат, по думите на служител, “включвани заедно” при спешни случаи.

Американски служители твърдят обаче, че този подход е твърде рисков и смятат, че той не е алтернатива на централното командване, което позволява много по-бърз процес на вземане на решения. В този случай командващите ще седят в една стая и ще контролират цялата мрежа, вместо да координират шест отделни командвания.

Голдфейн каза, че въпреки индивидуалните отбранителни планове на всяка страна и двустранните споразумения за отбрана със САЩ, многостранният подход за сигурността продължава да е необходим.

ПРЕДПАЗЛИВОСТ В СПОДЕЛЯНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ

Анализатори ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване