05/06/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Живко Георгиев, социолог: Плевнелиев се отличава с умереност и прагматизъм

Когато новият президент в условията на българския политически климат и конституционен ред е излъчен от средите на управляващата партия, е много трудно първите му сто дни да бъдат особено ярки, особено атрактивни, особено ясно очертани. Все още не можем да очакваме някаква собствена линия на поведение, различна от тази на управляващите, и донякъде Росен Плевнелиев попада в тази логика.
Аз съм против разбиранията, наложили се през последните години - да се правят големи изводи от първите сто дни на правителството или на президента. Ако трябва обаче да кажа личното си мнение, то е, че Плевнелиев търси подходящ поведенчески стил в новото си амплоа, търси подходяща кауза, която достатъчно ясно да подкрепи неговата собствена идентичност като политическо лице и в същото време да се бие с поведението на партията, която го направи президент. Но все пак едва ли до края на тази година ще бъде прекалено ярък в изявите си. Това обаче може да се очаква догодина, когато имаме парламентарни избори.
По отношение на заявката да бъде различният политик не бих казал, че е успял да стане много различен. Поне няма разлика от онова политическо лице, с което успя да спечели вота през изминалата година. Тепърва предстои да установим пълната собствена идентичност на президента Плевнелиев, ако успее, разбира се, да я постигне и да се еманципира.
Засега това, което все пак го отличава като политически стил, е малко по-голямата му умереност и по-голям прагматизъм – малко по-значим интерес към света на идеите и каузите. Стреми се да не допуска резки движения и изказвания.
Засега не виждам радикална промяна и в сравнение с президента Първанов, но да съпоставяме сто дни с десет години, няма да е особено коректно.
Така или иначе трудно можем да видим особено ярък стил в началото на мандата. Ако новият президент бе излъчен от опозицията, той може би щеше да има повече поводи за изява. Тогава той би имал повод да търси по-активна роля като водител на гражданското общество, което би следвало винаги да е опонент на управляващите. Засега Плевнелиев не може да си позволи този лукс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване