05/06/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Показват онлайн 870 хиляди снимки от Ню Йорк

Сънуван, обожаван, мечтан и обезсмъртен в милиони фотографии и филми през последните 150 години. Това е Ню Йорк, градът, превърнал се в нещо като  топмодел за фотографи и кинематографисти.  Фотографи виртуози превърнаха този град в звезда, в място, където тежестта на мечтите се смесва с полета на желанията.  Точно тия творци съумяха да подхранват през годините жаждата на човечеството да се докосне до Ню Йорк,  да попадне в плен на неговите илюзии и антиилюзии, сякаш е малко човече в подножието на един небостъргач..
Ню Йорк е градът, където фотографията бе въздигната до ранга на истинското изкуство благодарение на личности като Алфред  Щиглиц и Пол Странд. Част от богатството в черно и бяло, което те са оставили, заедно с фотографиите на други, не по-малко гениални майстори на обектива, вече е достъпно за милиони зрители.  Web  страницата на общинските архиви на града обяви онлайн публикацията на 870 000 снимки от своите фондове, които обхващат периода от средата на  XIX  век до  80-те години на ХХ век.
Ценното в тази колекция е, че тя не обхваща знаменитости, е показва живота такъв, какъвто е. Анонимни служители на общината са снимали по улиците на града и са депозирали фотографиите си в архива.  Те се уловили знакови места още по времето,  когато те не са били знакови, но са съществували като архитектура или бит. Строеж на знаменитите мостове в Ню Йорк,  улиците в делничните дни, работата на детективите, които откриват трупове по сметища, и топлофикационни тръби.  Авторите на тези снимки доказват, че светът е пълен с таланти и находчиви хора, които много често остават анонимни.  Детективите, които са работили в полицията, също са оставили знак за своите фотографски умения просто защото са били готови да работят не само с ума, но и с обектива.. Затова днес градът Ню Йорк разполага с доказателства и за най-черната страна от живота – насилие, убийства, самоубийства, грабежи.
Група художници работи на Бруклинския мост – снимката на Еужен де Салиняк от 1914-та. Този скромен общински служител е депозирал в архива  20 000 фотографии,  някои от които са вълнуващи и изключително ценни свидетелства за историята на града В интернет вече могат да се видят и сгради от петте квартала на Ню Йорк, направени през 80-те години.  Налице са и 1300 изображения от времето на голямата депресия, заснети от местните фотографи, които са работили за  Works Progress Administration, агенцията, създадена, за да обслужва  политиката на президента Франклин Рузвелт, по-известна като New Deal – тоест политиката за създаване на нови работни места и за разбирателство в рамките на гражданското общество.  
“Знаехме, че разполагаме с много богат архив, но не си представяхме, че той е безценен”, каза пред AP Кенет Коб, представител на общинските архиви.  В тяхната структура е работил и самият Еужен де Салиняк,  вече смятан за нещо като знаменитост в сферата на фотографията.  Години наред той отговаря формално за фотоархива,  докато умни началници решават да му поверят отговорната задача да систематизира фотографския материал  и да класифицира снимките за периода 1906-1934 г. – време, в което градът бележи значителен подем в сферата на изграждането на инфраструктурата, за да се превърне Ню Йорк във водещ  световен център на ХХ век.
Снимките на Салиняк показват епични моменти от хрониката на града.  Достатъчно е да споменем художниците, които работят на Бруклинския мост – фотография, смятана днес за знакова, за еталон за фотографско майсторство,  публикувана в учебници и каталози.
За значението на общинската фотоколекция тепърва ще се говори. Досега тя бе достъпна единствено за изследователите, готови да се заровят в бумагите и да прекарат в архивите дни и седмици. Днес това става възможно само с едно кликване на мишката, което ти разкрива хиляди детайли и тайни на отминалите епохи. Как да не повярваш в метаморфозата,  преживяна от мегаполиса, надниквайки в тази прелюбопитна история, изградена от снимки, които за щастие са оцелели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване