05/07/12 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Борис Тадич и Томислав Николич отиват на балотаж за президент на 20 май

ЕК поздрави страната за мирните и свободни избори


Опозиционната Сръбска прогресивна партия на Томислав Николич спечели най-много гласове на парламентарните избори в неделя и ще има 73 депутати, предаде сръбското радио Б92. Втора е коалицията" Избор за по-добър живот", част от която е управляващата в момента Демократическа партия на Борис Тадич. Тя ще има 68 депутати в 250-местната Скупщина. Трета остана Социалистическата партия на вътрешния министър Ивица Дачич. Нейните 48 депутати ще са определящи за формата на бъдещото правителство, коментират анализатори.
В президентската надпревара точните проценти не бяха ясни до редакционното приключване на броя вчера, но е сигурно, че на балотаж на 20 май ще се гласува за Томислав Николич и Борис Тадич. Всеки от тях изрази увереност в своята победа на втория тур. Борис Тадич поясни, че едва след това ще преговаря за коалиционни партньори в парламента, като няма да приеме изнудване или условия. Николич от своя страна заяви, че неговата партия веднага започва преговори за формат на бъдещо правителство.
Сръбският в. "Блиц" коментира, че най-реалният вариант за формиране на правителство е коалиция между Демократическата партия, Социалистическата партия на Сърбия и Либералдемократическата партия на Чедомир Йованович. Вторият вариант и по-малко вероятен е коалиция между Демократическата партия, Социалистическата партия на Сърбия, Либералдемократическата партия и Обединените райони на Сърбия. Третият вариант, който е по-малко възможен заради различните европозиции, е между Сръбската прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия и Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница, която спечели 20 депутатски места (+ един мандат с гласовете от Косово). Най-невъзможен е кабинет, съставен от депутати на Тадич и Николич.
Радикалната партия на Воислав Шешел, от която преди три години се отдели Томислав Николич, изненадващо не прескочи изборния праг . Избирателната активност в Косово е била около 32%, което е изключително ниско в сравнение с 61% в Сърбия.
Кандидатът на Демократическата партия на Тадич - Драган Джилас, спечели кметската надпревара в Белград.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване