05/07/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Бъфет търси в Азия нови инвестиционни възможности

Милиардерът Уорън Бъфет, председател на корпорацията Berkshire Hathaway Inc., заяви, че работи по нови възможности в Азия, след като увеличи бизнеса си с презастраховане и разшири регионалното звено на компанията за металообработваща техника Iscar Metalworking Cos.
Южна Корея и Япония и още много други бяха определени като цели от 81-годишния Бъфет на годишна среща на базираната в Омаха, щата Небраска, Berkshire. Бъфет посети двете страни и Индия миналата година, а в Китай бе през 2010 г. Корпорацията му притежаваше почти 4 млн. акции в южнокорейския металургичен завод Posco и дял в китайския автомобилостроител BYD Co. към 31 декември по официални данни. Япония, която се възстановява от земетресението и цунамито, връхлетели я през март 2011 г., и Тайланд, който пострада от исторически наводнения, са сред страните, в които Berkshire е увеличила продажбите си.
Звеното за презастраховане търгува много повече в Азия през последните месеци в сравнение с преди няколко години, каза той на срещата. Подразделението за сладолед към млечния производител International Dairy Queen Inc. на Berkshire наскоро отвори петстотния си магазин в Китай, където сладоледът Green Tea Blizzard е на първо място по продажби. Дъщерната компания има повече от 270 търговски обекта в Тайланд, като се е разраснала и в Сингапур миналата година. Китай до голяма степен е най-бързоразвиващият се пазар за нас“, заяви главният изпълнителен директор Джон Гайнър.
Азия, регионът с две от най-динамичните ключови икономики в света, стана цел на Berkshire, тъй като дъщерните й фирми търсят нови пазари. БВП на Китай нарасна с 9,2% миналата година, а този на Индия със 7,1%, докато икономическият темп на САЩ се забави на 1,7% от 3% година по-рано по данни на „Блумбърг“.

Огромни компании

„В Китай се намират едни от най-големите компании“, каза Бъфет. „Може би засенчват по пазарна стойност гиганти като Coca-Cola.“ Berkshire е мажоритарен собственик в базираната в Атланта Coca-Cola Co. с 200 млн. акции към 31 декември, което е дял от почти 9%, възлизащ на $15,4 млрд. по цени на затваряне в края на миналата седмица. По време на срещата акционер попита Бъфет и зам.-председателя на Berkshire Чарлз Мънгър какъв съвет биха дали на политическите и бизнес лидери на Китай. „Няма да си губим времето с даване на съвети“, каза Мънгър. „Китай се справя много добре въпреки трудното начало. В някои отношения ние трябва да се учим“, заяви той. Търсенето на електрически коли, като произведените от базираната в Шънчжън BYD, ще нарасне и продуктите на автомобилостроителите ще заемат пазарен дял в САЩ, коментира зам.-председателят на Berkshire. „Пазарът на автомобили в Китай е огромен“, каза той. „Според мен първите возила, които внесат тук, ще бъдат продадени в Калифорния.“
Berkshire възвести навлизането си на застрахователния пазар в Индия миналата година с продажбата на автомобилни полици, след като сключи сделка с Bajaj Allianz General Insurance. Компанията се разрасна и в Европа. Производителят на фермерски продукти CTB Inc., който Бъфет закупи през 2002 г., се съгласи да придобие базираната в Остзан, Холандия, Meyn Holding BV, за да разшири капацитета си за производство на пилешко месо. Бъфет, който е също и главен изпълнителен директор на Berkshire, бе в Япония през ноември, за да посети завода Tungaloy, управляван от Iscar, произвеждащ инструменти за автомобилната и авиационната индустрия. Той отложи пътуване през март 2011 г., след като земетресението и цунамито предизвикаха ядрена катастрофа. Бъфет каза, че събитието е създало възможности за купуване за инвеститорите, защото няма да промени икономическото бъдеще на страната дори и да й отнеме време да се възстанови.
Бъфет е платил $4 млрд. през 2006 г. за 80-процентов дял в Tefen, базираната в Израел Iscar, която също е инвестирала в TaeguTec Ltd., производител на режещи инструменти в Тегу, Южна Корея. „Продуктите, които те продават, ще бъдат пласирани по целия свят“, заяви Бъфет за Iscar по време на срещата. Lubrizol Corp., производител на химикали, който Berkshire придоби през септември, строи завод на площ от 400 000 кв. метра в пристанищната индустриална зона на Чжухай – Гаолан, Южен Китай, на стойност над $200 млн., обяви Berkshire в годишния си доклад. Звената на корпорацията, свързани със самолетостроенето, също се разширяват в Китай. Базираната в Кълъмбъс, Охайо, компания за чартърни полети NetJets Inc. заяви през март, че ще създаде съвместно дружество в Китай, тъй като трупащото се богатство и търговията там поощряват търсенето на луксозни самолети. Броят на милионерите от Азиатско-Тихоокеанския регион надвиши този в Европа за първи път през 2010 г. по данни на изследването Global Wealth Management на Capgemini SA и Merrill Lynch от миналата година. Китайските операции ще са отчасти притежание на инвеститори, включително Hony Capital Ltd. и Fung Investments, и ще са базирани в Чжухай, на един час път с ферибот от Хонконг, обяви NetJets на през март.

Център за обучение

Kомпaнията от корпорацията на Бъфет FlightSafety International Inc., осигуряваща симулатори на полети и обучение за безопасно пилотиране на пилоти на граждански самолети и американски военни, се похвали с присъствието си в Азия. Базираната в Ню Йорк компания откри заедно с Gulfstream Aerospace център за обучение в Хонконг, тъй като броят на обученията, които FlightSafety осигурява на пилоти на самолети Gulfstream в Азиатско-Тихоокеанския регион, е нараснал с 230% през последните пет години според доклад от 14 февруари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване