05/07/12 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Децентрализацията - мъже в командировка

Протест срещу Бойко Борисов, Симеон Дянков и Мирослав Найденов. Снимка: Булфото

От много време ми е ясно, че ни управляват хора, които си нямат понятие как се управлява държава. Но едва тези дни ми просветна, че бедата не е там, а е в това, че тези хора нямат дори и най-бегла представа що за животно е държавата и по какво то се различава от общината, да речем. Иначе щеше да им е ясно защо ако пратиш заместника на Миро Найденов в Пловдив, това е не децентрализация, а командировка.

Последната седмица в медийното пространство се изви новият управленски ураган, от който се очаква да ръзпръсне най-различни държавни агенции и отдели на министерства на произволни места в страната.

Ако за Агенцията по рибарство и аквакултури все пак може да се открие някаква логика да бъде ситуирана във Варна, то наистина не мога да прозра гениалността на идеята централата на НАП да бъде във Велико Търново, въпреки, че основната част от всички генерирани в страната данъци се падат на София,  Агенция Митници да се намира в Русе  - на митница, която е вътрешна за ЕС, а основният обмитяван внос се осъществява през пристанищата в Бургас и Варна, на Летище София и на сухопътните ГКПП към Турция, Изпълнителната агенция по лозата и виното да бъде преместена в Плевен, въпреки, че най-големите винопроизводители са в Южна България или пък преместването на отдела от МИЕТ, занимаващ се с туризъм в Пловив, при положение, че най-големите ни курорти са по Черноморието и в Рила и Пирин.

Това, че тези премествания, в страната на опашките, хартията и входящия номер ще доведат до нищо повече освен уволнение на едни служители, назначаване на други и куп нерви за „клиентите” (както ни наричат в държавната администрация) е едната страна на проблема. Другата му страна е, че тези псевдореформи ни се представят като децентрализация.

Децентрализацията е прехвърляне на правомощия от централните органи на управление към местните, предоставяне на самостоятелност на местния орган на управление – да намери, в зависимост от предпочитанията на хората, които обслужва, специфичният и подходящ начин да приложи закона.  Не по-маловажно е да бъде децентрализирана подходящата дейност на държавата – нали никой не смята, че би било нормално и приемливо да бъде децентрализирана дейността по защита на държавната граница от армията.

Това, което ни се предлага за вечеря, се нарича деконцентрация – разселване на администрация, така, че да е по-удобно на потребителите на услугите и да ги ползват, при запазване на йерархичната подчиненост на горестоящата административно структура. Разликата, освен, че е съществена и концептуална, е много добре и подробно описана в купища учебници. Но кой да чете…

Класически пример за деконцентрация е структурата на НАП – Централна агенция с подчинени териториални дирекции в няколко големи града, към които са създадени офиси в по-малките населени места. Йерархията и зависимостта са ясни, дори без да изучаваш в детайли структурата.

Частично децентрализирани в България са например местните данъци и такси – има определени граници, в които общините могат да увеличават или намаляват определения от държавата размер, има и обособени, различни от НАП общински структури, които начисляват и събират тези данъци и такси. Значително децентрализирана пък е дейността, свързана с читалищата, с поддръжката и почистването на общинските пътища, с почистването и сметоизвозването в населените места.

Въпреки, че предвиждам и за тази административна „реформа” бъдеще, сходно с емоционално обявената размяна на сградите на Столична Община и Министерство на земеделието, нека все пак си отговорим на два въпроса – точно това ли са държавните дейности, подходящи да бъдат децентрализирани и вторият – ако се запази сегашната йерархична структура на всички нарочени за преместване агенции и отдели на министерства, ако се ...

Публикувана на 05/07/12 21:39 http://e-vestnik.bg/14617/v-desetkata-mazhe-v-komandirovka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване