05/07/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Радикалната лява коалиция измести ПАСОК от второто място

Гръцката радикална лява коалиция „Сириза“, водена от най-младия политически лидер в страната, изненадващо измести лявоцентристката партия ПАСОК от второто място на парламентарните избори в неделя, съобщи Би Би Си.
37-годишният Алексис Ципрас е големият победител от вота. Въпреки че резултатите от екзит пола му даваха 10%, „Сириза“ спечели цели 16,7%, изоставайки само с 2,2% от първата партия – дясноцентристката „Нова демокрация“, събрала 18.9% от гласовете.
Така радикалната лява коалиция вече ще има 51 депутати, което е над три пъти повече в сравнение с досегашното й парламентарно представяне. Често обвиняван от социалистите, че подстрекава към размирици, Ципрас обеща да замрази плащанията към кредиторите и да предоговори мерките, включени в последния спасителен пакет за Гърция за 130 млрд. евро. Роден четири години след свалянето на гръцкия военен режим през юли 1947 г., той става лидер на лявата коалиция през 2008 г., а на следващата година е избран в парламента, припомня Ройтерс. Ципрас се появява за първи път на политическата сцена през 2006 г., когато печели трето място на изборите за кмет на Атина. Той пренебрегва вратовръзките и предпочита да се придвижва с мотоциклета си, а приятелите му споделят, че е перфекционист.
Силното представяне на „Сириза“ не позволява на „Нова демокрация“ и ПАСОК да съберат мнозинство. Общо двете основни партии, подкрепящи строгите мерки за икономии, поставени като условия от ЕС, МВФ и ЕЦБ за отпускането на спасителните заеми за Гърция, ще имат 149 депутати в 300-местния парламент. ПАСОК е най-големият губещ на тези избори. Партията на бившия финансов министър Евангелос Венизелос събра едва 13,2%, докато на изборите през 2009 г. тя беше първа с 43,9%.
Другият печеливш от вота в Гърция освен „Сириза“ е крайнодясната партия „Златна зора“, която на последните избори събра 0,3% от гласовете, а сега получи подкрепата на 7% от гласоподавателите и ще бъде представена от 21 депутати в парламента. Въпреки че отрича да е неонацистка партия, нейните активисти често използват хитлеристкия поздрав и настояват по границите да бъдат разположени противопехотни мини, за да спре потокът от нелегални имигранти към Гърция, припомня „ИЮ Обзървър“.
Общо седем партии ще влязат в новия парламент. Сред тях са отцепилата се от „Нова демокрация“ партия „Независими гърци“, събрала 10,6%. Нейният лидер Панос Каменос вече обяви, че не смята да се коалира нито с ПАСОК, нито с „Нова демокрация“. Комунистическата партия и Демократичната левица, подсилени от дезертьори от ПАСОК, също прескочиха 5-процентната граница. Те биха могли да бъдат привлечени в лява коалиция, ако лидерът на „Нова демокрация“ Антонис Самарас не успее да събере мнозинство и Алексис Ципрас бъде натоварен с тази задача.
Самарас има три дни да събере коалиционни партньори, след като вчера президентът Каролос Папуляс му връчи мандат за сформиране на правителство. Ако той не успее, президентът ще прехвърли мандата на лидера на „Сириза“, който също ще има три дни. В случай че и Ципрас не се справи, с тази задача ще бъде натоварен Евангелос Венизелос. Ако и тримата лидери не успеят, каквато е прогнозата на експертите, президентът Папуляс ще ги свика на среща, за да ги помоли да сформират правителство на националното единство, уточнява „Уолстрийт джърнъл“. В случай че и тогава не бъде постигнат консенсус, през юни в Гърция отново ще има избори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване