05/07/12 14:43
(http://www.klassa.bg/)

Румъния се превръща в сериозен фактор за привличане на летовници

Преди малко повече от десет години никой не си представяше Румъния като значим туристически фактор, от който българският туризъм може силно да се влияе. Това заяви за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Драганов беше потърсен за коментар по повод на съпътстващ туристически форум, който ще се състои в рамките на Осмата медийна среща в Букурещ от 16 до 20 май. Според него в последните пет години обаче се наблюдава силно увеличение на пътуванията от северната ни съседка, което обърна представите и наложи преориентация на целия туристически сектор. Самият факт, че броят на туристите се увеличава с темпове над 30% средногодишно и фактът, че броят на туристите надхвърли 1.7 млн. през 2008 г., накара туристическите комплекси бързо да назначат кадри, говорещи румънски, както в хотелите и ресторантите, така и по цялата верига на предоставяните туристически услуги, обясни Драганов.

Северното Черноморие вече не е същото, както преди

Стана обичайна практика размяната на полицейски служители в активния летен туристически сезон в черноморските туристически комплекси. Оказва се, че докато за българите Румъния е на север, което означава по-ниски температури (с 1-2 градуса на морската вода през лятото), то за румънските туристи България е сигурен топъл Юг, смята Драганов. И докато за българите от Североизточна България близкото летище в Букурещ бе припознато за основно международно летище, за разлика от далечната Аерогара "София", то за румънците, заради близкото разстояние, Русе, Велико Търново, "Албена" и "Златни пясъци" се превърнаха в любима цел за еднодневни екскурзионни туристически пътувания, допълва туристическият експерт. Пет години след началото на инвазията може да се каже, че сега румънските туристи много добре познават както Северното, така и Южното Черноморие, и не по-малко известните зимни курорти Пампорово, Боровец и Банско. Близо една трета от румънците, преминаващи българската граница при Русе и Калафат, пресичат страната на път за курортите в Турция и Гърция. И докато в началото някои избягваха да спират дори за зареждане на бензин в бензиностанциите и не обменяха валута, то все повече се забелязват автотуристи, които се отбиват от основния транзитен маршрут и търсят културни и кулинарни развлечения, каза Драганов.

Ниски цени

Според него се е увеличило близо два пъти търсенето на балнео-, СПА и уелнес услуги - основно в месеците извън високия туристически сезон през лятото и в зимните месеци. Нараства интересът към краткосрочни ваканции, свързани с общите празници - Коледа, Нова година, Великден, Гергьовден и дългите уикенди през есента. Наскоро румънската преса обяви, че причината е в доста по-ниските цени, които България предлага, особено в "ол инклузив" ваканциите. Интензивните срещи между туроператори на двете страни, които се организират в последно време, и засиленото присъствие на туристическите борси и изложения, както и увеличаващите се средства за реклама, показват интереса и на двете страни към увеличаване на обмена на туристи, каза още Румен Драганов. Според него все още никой не може да се ангажира с прогноза какъв е капацитетът на румънския пазар. След леко забавяне, през 2012 г. се очаква ръст от 11 процента. Поне от началото на годината досега това е факт.
Туризмът е другият основен фактор, който сближава румънци и българи, реализирайки големи приходи в България. След приемането на България и Румъния в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. между двете държави има много по-интензивни туристически контакти. През последните четири години (от 2007 г.) близо един милион туристи почиват всяко лято на Българското Черноморие, през зимата - в нашите планински курорти. По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България през 2010 г. 917 950 румънци са пътували до България, което е спад с 2.6 процента спрямо 2009 година. За 2010 г. Румъния се нарежда на първо място сред останалите държави по туристически посещения в България. За същата година 288 187 българи са пътували до Румъния, което е спад с 30.5 процента спрямо 2009 година. За 2010 г. Румъния е на трето място сред предпочитаните дестинации от българите. По данни на посолството на България в Румъния в периода януари-ноември 2011 г. 896 412 румънци са посетили България, което е ръст от 4.6 процента спрямо същия период на 2010 година. За същия период броят на българските граждани, пътували до Румъния, е 307 350 души, което е ръст от 14.5 процента спрямо същия период на 2010 година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване