05/07/12 14:35
(http://www.klassa.bg/)

СТЕФАН ГЕЧЕВ: ОСВОБОДЕНИЯТ ЧОВЕК

Без съмнение в новата история на България ХХ век роди едни от най-ярките имена на български писатели, художници, музиканти, учени, интелектуалци, на хора на духа. Сигурно бъдещите изследователи тепърва ще откриват и преоткриват онези творчески личности, които поради суматохата на делничните грижи не са били достатъчно откроени или разбрани от своите съвременници.
Един от тях е Стефан Гечев и най-обобщаващата метафора за същността, живота и творчеството му е определението Освободеният човек. Свободен от комплекси, свободен от илюзии и идеологеми, свободен от така присъщата на повечето хора битова приземеност на мисленето и обвързаност с конкретните послания на делника, свободен най-сетне във възхитителното разгръщане на идеи (пластически, драматургични, философско-психологически), които очевидно все повече ще се превръщат в идеи на новото време.
За тези две десетилетия сме имали стотици разговори. И всеки от тях е разкривал нови и нови страни от поразителния талант и многообразието на тази личност. Прекарвали сме десетки часове в разговори за старогръцката литература, философия, история и култура изобщо. Най-вълнуващи бяха беседванията за Елевзинските мистерии, за загадъчните фигури на Питагор, на Хераклит Тъмния, на Хезиод, както и на други посветени. По същество това бяха възвишени духовни скиталчества, разкриващи изключителната цивилизационна роля на древните елини. Впрочем в повечето от творбите на Стефан Гечев има податки за невероятния интелектуален опит, който сам притежаваше. Като че ли най-впечатляващо е това усещане в романа “Познай себе си”.
Издателство “Захарий Стоянов” издаде съчиненията на Стефан Гечев в пет тома: първи том – “Раждането на Орфей” (поезия); втори том, книга първа  – “Познай себе си” (романи); втори том, книга втора - „Виктория и нейните синове“ (романи); трети том – “Лъвът в пещерата” (разкази); четвърти том – “Голготата на Варава” (пиеси); пети том – “Ненужните скептици” (публицистика). По този начин искаме най-ценното от духовните послания на Стефан Гечев да се съхрани за идващите поколения. Така продължаваме и стратегическия си план големите майстори на българското слово да бъдат издадени в различни формати в многотомни поредици. Струва ни се, че това е не само наш интелектуален и духовен дълг, но и свръхзадача, която трябва да си постави всяко сериозно патриотично българско издателство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване