05/08/12 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Лявата коалиция получи мандат за правителство в Гърция

Лидерът на гръцката радикална лява коалиция „Сириза“ Алексис Ципрас, която излезе на второ място на изборите в неделя, получи мандат да сформира правителство от президента Каролос Папуляс вчера, съобщи „Блумбърг“.
Това стана, след като лидерът на победилата на изборите дясна партия „Нова демокрация“ Антонис Самарас не успя да се справи с тази задача и върна мандата още в понеделник – същия ден, в който му беше връчен.
„Това е велик момент за левицата и огромна отговорност за мен“, призна Ципрас пред президента, след като получи мандата. 38-годишният лидер на „Сириза“ обеща да сформира кабинет, който да отхвърли „варварските“ мерки за икономии, наложени заради спасителния план. „Ще използваме всички възможности да постигнем споразумение, предимно с левите сили, за да се отървем от спасителния план, който ни води към банкрут“, каза Ципрас. Според анализаторите обаче той също едва ли ще успее да привлече коалиционни партньори. Въпреки че „Сириза“ беше изпреварена от „Нова демокрация“ с минимална преднина, първото място дава 50 допълнителни места в парламента и така партията на Антонис Самарас ще разполага със 108 депутати, а тази на Ципрас – само с 52-ма. Ако лявата коалиция също не успее да сформира правителство, мандатът ще бъде връчен на лидера на ПАСОК и бивш финансов министър Евангелос Венизелос. Той вече обяви, че „Сириза“ и малката лява партия „Демократична левица“ трябва да участват в новото управление.
На фона на политическата несигурност атинската фондова борса се срина с 6,67% в понеделник. В същото време гръцкото министерство на финансите емитира вчера държавни облигации на стойност 1,3 млрд. евро със срок на погасяване 9 ноември 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване