05/08/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

НСИ отчита леко оживление на икономиката

Строителната индустрия, промишленото производство и търговията на дребно леко се оживяват през март, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).
Индексът на промишленото производство нараства с 1.0% в сравнение с февруари 2012 година. Това е първият положителен знак след четири поредни понижения на месечна база.
За година ръстът е по-голям – 3,2% спрямо март 2011 г.
Индексът на строителната продукция се е повишил с 1,8% на месечна база, а на годишна основа ръстът е 2,1%. Пролетното оживление в бранша се дължи освен на сезона и на преобладаването на гражданското и инженерното строителство. Оборотът на търговците на дребно също нараства през март след сериозни спадове през първите два месеца на годината. По съпоставими цени повишението е 3,9 % спрямо февруари. По този показател България е с най-голям растеж на месечна основа в ЕС, следвана от Полша – с 2,6%, Австрия и Великобритания - с по 1,9 на сто. Спрямо същия месец на 2011 г. обаче е регистриран спад с 1,8 %, което показва, че кризата на вътрешното потребление продължава да потиска българската икономика. Оборотът през март 2012 г. спрямо предходния месец регистрира най-голямо увеличение в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,6 %, а най-малко - в търговията на дребно с малотрайни продукти и такива от първа необходимост като храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,7 %. Обемът на търговията на дребно и в еврозоната, и в Европейския съюз (ЕС) като цяло се е увеличил с 0,3% и с 0,7% през март в сравнение с предишния месец.



Лидер сме в ЕС по ръст в търговията на дребно

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване