05/08/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Игнатов: Гледаме на искането за турски университет от птичи поглед

Искането на федерация "Справедливост - България" за създаването на университет у нас, в който да се преподава на турски език, трябва да бъде представено като проект в Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Това заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов при официалното представяне на енергийно ефективни автомобили, проектирани и конструирани от български студенти от Техническия университет в София и от Техническия университет във Варна.
По думите му министерството седи и гледа на тази работа от птичи поглед. Първоначално трябва да има проект, който да влезе в НАОА. Ако тя реши, че този проект съответства на университет, тогава ще се пристъпи към следващите действия, обясни министърът. „Необходимо е да се провери дали отговаря на определените за това изисквания - дали има съответната материална база, дали разполага с необходимия брой преподаватели, каква всъщност е тематиката на този университет, какво ще се преподава там и в какви области ще се специализира", допълни Сергей Игнатов. Според него Министерският съвет ще се произнесе относно създаването на подобно висше училище, в случай че акредитационната агенция одобри такъв проект.
На предстоящия държавен зрелостен изпит по български език и литература ще има поне два въпроса, които ще приличат на тези от международното изследване PISA, съобщи още министърът на образованието. На матурите по география и икономика ще има с пет въпроса по-малко, промените са незначителни и хубави, добави той. За първи път изпитите в седми клас и матурите ще са в един ден. На 21 май от 8.00 часа е матурата по български език и литература за 12-и клас, а от 10.00 часа външното оценяване по БЕЛ в седми клас. На 23 май от 8.00 ч ще е втората матура по избор за 12-и клас, а от 10.00 ч - външното оценяване по математика в седми клас. В МОМН не е обсъждано дали учениците да не учат и на 22 май, тъй като на 21 и на 23 май ще има изпити и матури, а 24 и 25 май са неучебни дни за учениците, информира още Сергей Игнатов. След заседание на политическия кабинет в просветното ведомство обаче стана ясно, че 22 май ще учебен ден.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване