05/08/12 11:36
(http://radiomilena.com/)

Созопол и Несебър преподписват примирие за солта на Поморие

На 11 май  от 11.00 часа в Поморие ще бъде преподписано традиционното примирие на необявената война между Созопол и Несебър, с което се слага край на многовековни военни действия, съобщиха от община Поморие, но не уточниха къде ще се състои церемонията. Договорът за ненападение ще бъде преподписан от кметовете Панайот Рейзи и Николай Димитров, а колегата им Иван Алексиев ще бъде домакин и арбитър по спазване на споразумението.

Историята разказва, че 2 века преди Христа Месембрия /днешен Несебър/ нападнала Аполония, като преди това завзела Анхиало /днешно Поморие/. Поводът за конфликта бил бялото злато – солниците, но месембрийските войни не спрели до там и продължили към Аполония. След обсадата, Аполония поискала помощ от Истрия. Двата флота се обединили и месембрийския флот бил разбит, а след десант в Анхиало Аполония отбелязала победа и над сухопътната армия. Войната между градовете не била официално обявена. Мирът бил възстановен, но без да бъде подписан мирен договор и това поставило днешните градове във „военни действия“ без война.
След 22 века мълчание, през месец април 200з г., тогавашните градоначалници на Несебър,  Созопол и Поморие, слагат край на военния конфликт с подписите си. Така всяка година договора за примирие се преподписва от първите хора на градовете.

 

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване