05/08/12 18:04
(http://www.klassa.bg/)

ЦРУ предотврати атентат срещу самолет

САЩ са предотвратили заговор на “Ал Кайда на Арабския полуостров” да взриви подобрена версия на провалилата се “бомба в бельото” от 2009 г., предаде Би Би Си. Експлозивът е бил открит през последните 10 дни в неуточнена засега страна от Близкия изток след операция на ЦРУ в Йемен. В момента се проучва от ФБР.
“Това, което този инцидент показва, е, че страната трябва да запази бдителност срещу онези, които биха опитали да я нападнат. А ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на Америка.” Това каза вчера министърът на отбраната на САЩ Леон Панета.
Към момента на предотвратяване на заговора не е била избрана цел и не са били закупени самолетни билети за терориста, който е трябвало да се качи на борда с бомбата под дрехите си, така че обществото не е било изложено на риск. Не е ясно какво се е случило с готвещия се за атентата екстремист и дали е бил пратен в затвор в чужбина. Питър Кинг, председател на Комитета по вътрешна сигурност на Конгреса, съобщи, че контратерористите са му казали, че “повече няма нужда да се притесняваме за него”, но е жив. Това обаче показва, че борбата с „Ал Кайда“ няма да приключи в Афганистан, добави Кинг пред Си Ен Ен. Организацията “се е променила и е пуснала метастази”, заяви той.
Въпреки последните успехи в акциите срещу “Ал Кайда на Арабския полуостров” Йемен продължава да е във фокуса на контратерористичните операции на САЩ. Правителството засили борбата си с „Ал Кайда“ след свалянето на президента Али Салех през ноември, но групировката все още контролира големи части от страната.
Убийствата на терористи, извършвани от безпилотни самолети, станаха ключов компонент от кампанията на ЦРУ срещу високопоставените фигури от “Ал Кайда”. В неделя безпилотен самолет отне живота на терорист, издирван за участие в атентат срещу американски кораб. Не е ясно дали смъртта му е била част от същата операция. Смята се, че саудитецът Ибрахим ал Асири, създал заловеното бомбено устройство, също се крие в Йемен. Той е помогнал и за планирането на атентата през 2009 г. и опита за взривяване на 2 товарни самолета, пътуващи за САЩ. Според ФБР бомбата е подобна, но по-усъвършенствана.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване