05/09/12 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Заплахите на Moody's към банките застрашават европейското възстановяване

Този месец Moody’s Investors Service ще започне да смъква кредитните рейтинги на повече от 100 банки, с което рискува да повиши разходите им за финансиране и да ги тласне към ограничаване на кредитирането в ущърб на икономическия растеж.
Най-големият френски кредитор BNP Paribas, германската Deutsche Bank и базираната в Ню Йорк Morgan Stanley са сред фирмите, чийто краткосрочен и дългосрочен дълг Moody's може да понижи до безпрецедентни за тях равнища. Негативните корекции, които ще последват тези на Standard & Poor’s и Fitch Ratings от миналата година, могат да намалят печалбите, да предизвикат маржин колове и да направят някои компании неспособни да заемат от фондове на паричния пазар, които имат строги правила на кого да отпускат средства. Без достъп до финансиране от частни източници банките ще трябва да продават активи и да намалят кредитирането. „Иска ми се да мога да кажа, че оценките на рейтинговите агенции вече нямат значение, но истината е друга“, казва Филип Бодро, базиран в Лондон директор на европейските кредитни проучвания в Pacific Investment Management Co., най-големия облигационен инвеститор в света. „Това е спънка за банките, особено от гледна точка на прогреса им в осигуряването на по-голяма безопасност и прозрачност.“

Силен натиск

Дори след като ЕЦБ осигури безпрецедентните 1 трлн. евро в тригодишни заеми, за да подкрепи банките от региона, заемите за нефинансовите компании в еврозоната паднаха с 0,17% през април. Европейската икономика най-вероятно е потънала в рецесия през първото тримесечие, след като дълговата криза застави правителствата да съкратят разходите си още повече, е становището на 16 от 19-те икономисти в анкета на “Блумбърг”. „Колкото по-голям е разходът по едрото финансиране, толкова повече банките ще искат да направят едно към едно съотношението на кредитите спрямо депозитите“, коментира Хю ван Стийнс, банков анализатор в Morgan Stanley в Лондон. „Това прибавя към огромния натиск за изчистване на задлъжнялостта, което ще забави европейското икономическо възстановяване.“
Moody's заяви през януари, че ще преразгледа начина на оценяване на европейските банки и компании за глобални операции с ценни книжа, за да отрази неблагоприятните ефекти от кризата с държавните дългове, намаляващи икономическия растеж, и последните капиталови правила, определени от Базелския комитет за регулиране на банковия сектор. Рейтинговата агенция обяви на 13 април, че ще започне да понижава оценките си в началото на май, като ще започне с италианските кредитори, преди да премине към страни като Испания, Австрия, Швеция, Норвегия, Великобритания и Германия. Фирмите на глобалния капиталов пазар, включително инвестиционните банки на САЩ, е малко вероятно да станат потърпевши до юни.
„Комбинацията от настоящи предизвикателства и съществуващи рискови фактори въведе спекулативни елементи в облигациите на тези компании, които вярваме, че не са напълно отразени в кредитните им рейтинги към момента“, заяви Moody's на 19 януари. Говорителят на компанията Джесика Идънс отказа коментар по въпроса. Най-големите кредитори на Швейцария UBS и Credit Suisse Group, испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria и Morgan Stanley, собственик на най-голямата в света брокерска фирма, са изправени пред понижаване с три нива на дългосрочните си дългове, заяви рейтинговата агенция. JPMorgan Chase & Co., най-голямата и най-печеливша американска банка, петата по големина в САЩ Goldman Sachs и HSBC Holdings, най-голямата британска банка, също могат да бъдат лишени от две нива. „Moody's може да направи по-леко понижаване след по-силното от очакваното първо тримесечие“, казва Бодро от Pimco. Всяко съкращаване на рейтингите би утежнило още повече положението на индустриите, тъй като финансирането, последвало кешовите инжекции на ЕЦБ през декември и февруари, се изчерпва и високопоставените лица се борят да потушат дълговата криза.
Индексът на „Блумбърг“ Europe Banks and Financial Services Index (BEBANKS), който следи 43 компании в сектора, загуби 18% от стойността си спрямо върха си от 19 март. Индексът Markit iTraxx Financial Index на кредитните суапове, който измерва разходите по обезпечаване на дълга на 25 европейски банки срещу просрочване, се повиши с 41% за същия период. Bank of America, британските Barclays и Royal Bank of Scotland и UBS са сред компаниите, чийто краткосрочен кредитен рейтинг за заеми с падеж, по-малък от една година, може да бъде понижен. Смъкването на статута от P-1 на P-2 ще попречи на някои парични фондове да им предоставят заеми. Банките отказаха коментар по въпроса за рейтингите. Фондове на паричния пазар в САЩ намалиха експозициите си към кредитори, изложени на риск от понижение на рейтинга до P-2, с $21 млрд. през двата месеца, които приключиха през март, сочи изследване от 11 април, изготвено от Алекс Роувър, анализатор от JPMorgan в Ню Йорк. Фондовете увеличиха с $4 млрд. експозициите си към банки, които не се следят от Moody's.

По-малко източници на финансиране

„Този сценарий очевидно намалява източниците на финансиране“, заяви на 30 април Кинер Лакхани, анализатор в Citigroup Inc. в Лондон. Пониженията на рейтинга също така заплашват да ограничат достъпа до дългосрочно финансиране. Печалбите на европейските банки може да се намалят с 2% до 6%, смята Лакхани, тъй като инвеститорите търсят по-висока доходност, за да отпускат кредити на банки с нисък рейтинг. От това най-сериозно ще пострадат най-слабите институции, докато тези с най-висок рейтинг, като HSBC и JPMorgan, ще получат конкурентно предимство поради сигурното си финансиране, смята анализаторът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване