05/09/12 03:51
(http://radiomilena.com/)

Ин витро и над 51 години

Отпада ограничението само жени до 51 г. да могат да стават майки с помощта на донорски яйцеклетки по метода ин витро. Вече ще е възможно да прибягват до асистираната репродукция, докато не ги е застигнала менопаузата, т. е. може и на 52 или на 55 г. Поправката е записана в наредба на Министерството на здравеопазването.
Таванът бе наложен, след като 62-годишната д-р Красимира Димитрова от Русе роди близнаци чрез оплодена донорска яйцеклетка на 5 май 2010 г. Тогава почти цялата гилдия на акушер-гинеколозите излезе със становище, че толкова късното раждане не е физиологично. Месеци по-късно бе въведен таван за българките, които ползват донорски яйцеклетки.
„С предлаганата промяна ще бъдат избегнати евентуални съмнения за наличие на дискриминация в действащата разпоредба, както и противоречието със Закона за здравето и Конвенцията за защита на правата на човека“, пише в мотивите на МЗ за отпадането на ограничението. „Да не забравяме, че влезе в сила решение на Върховния административен съд, който също отхвърли възрастовия критерий“, коментира вчера пред „Труд“ здравната министърка Десислава Атанасова.
Освен в наредбата за асистираната репродукция, тя е предложила промяна и в правилника на дейността на държавния фонд ин витро.
Нов текст предвижда, след като одобрената от фонда жена получи заповед да започне процедурите по безплатното ин витро, да се подложи на опита в рамките на година. Досега срокът бе 6 месеца, цитира Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване