05/09/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Коалиция на радикалната левица - мисия невъзможна

Гърция е все по-близо до нови предсрочни избори, след като лидерът на партията победител от парламентарния вот в неделя „Нова демокрация“ Антонис Самарас атакува лидера на радикалната лява коалиция „Сириза“ Алексис Ципрас, съобщи Ройтерс. Ципрас получи в понеделник мандат да състави правителство, след като Самарас се отказа.
Лидерът на „Нова демокрация“ категорично отхвърли искането на Ципрас да загърби спасителния план, като обяви, че плановете на „Сириза“ означават „сигурна и незабавна катастрофа“ и ще извадят страната от еврозоната. Самарас изрази надежда, че Ципрас ще се „опомни“ преди срещата им, насрочена за 19 часа вчера. Преди това Ципрас, който се очакваше да се срещне и със социалистическия лидер Евангелос Венизелос, категорично отхвърли възможността за преговори с неонацистката „Златна зора“. Тя събра 7% от вота. От кабинета на Ципрас съобщиха, че лидерът на „Сириза“ смята да изпрати писма до президента на ЕЦБ Марио Драги и до председателите на ЕК Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, с които ще ги уведоми, че с оглед на резултатите от изборите Гърция вече не е обвързана със спасителния план.
Преди срещите си с потенциалните коалиционни партньори Ципрас представи план от пет точки, върху които ще се съсредоточат дискусиите. Той ще настоява незабавно да отпаднат мерки като орязването на пенсиите и заплатите и отпадането на колективните трудови договори. Сред условията, които Ципрас ще постави на останалите лидери, са и разследване на гръцките банки и създаване на международна одитна комисия, която да разследва причините на публичния дълг на Гърция, както и мораториум на обслужването на дълга до оповестяването на резултатите от одита.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване