05/09/12 03:48
(http://radiomilena.com/)

Нова стачка в БДЖ?

 Работниците в БДЖ настръхнаха за нова стачка. Преди ден синдикатите в жп компанията са получили писмо от ръководството, че се готвят съкращения на още 850 души – 450 в пътническите превози и 400 в товарните. Раздаването на предизвестията щяло да започне на 25 юли.
„Писна ни да плащаме за грешките на некадърници! Започваме подписка за нова национална стачка“, заяви пред „Труд“ лидерът на жп синдиката към КНСБ Петър Бунев. Според него влаковете ще спрат в средата на лятото.
Ситуацията в БДЖ е без аналог. Последната национална жп стачка приключи малко преди Коледа. Тя бе едва вторият ефективен протест в историята на жп превозвача. Предишната е била чак през 1919 година, пише в. „Труд“, цитиран от Агенция Кросс. През декември м.г. синдикатите в жп компанията прекратиха протеста си и склониха 2000 души да бъдат съкратени срещу обещанието за останалите 11 хиляди да има работа и да не се намалява фондът за заплати. Новата вълна уволнения обаче е преляла чашата на търпението. Въпреки дългата процедура за обявяване на стачка, ще направим всичко възможно протестът да започне час по-скоро, каза Бунев.
За днес е насрочена среща с ръководството на БДЖ. Веднага след това започва събиране на подписите за стачка. От КНСБ са сигурни, че при сегашния хаос в жп превозвача задачата ще бъде изпълнена за броени дни. После предстоят преговори по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, за които синдикатите ще се надяват да приключат в съкратени срокове. Протестът ще тръгне, преди да започнат уволненията.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване