05/09/12 19:32
(http://www.klassa.bg/)

Премахват некачествен асфалт в участъка Нова Загора - Карнобат

Започнало е отстраняване на некачествения асфалт на лот 3 (Нова Загора-Карнобат) от магистрала „Тракия“, каза инж. Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, при проверка на трасето. Той обясни, че пробите, взети от лаборатория на агенцията, са показали, че битумът, от който е направен този асфалт, не отговаря на изискванията и на спецификацията. Изпълнител на участъка е гръцката фирма „Актор“. Премахването на некачествената настилка и полагането на нова ще е за сметка на строителя.
Според Закона за устройство на териториите това е пробен участък. Лазаров обясни, че изпълнителите имат правото да си правят експерименти, докато налучкат точната рецепта, но притеснението е, че асфалтираният участък е много дълъг.
Очаква се ремонтът да не доведе до закъснение в срока за пускането на лот 3. „Изпълнителите в момента правят своя инспекция на количествата, на производството, които могат да направят, и с какви темпове ще върви полагането на асфалт“, заяви още Лазаров. По думите му изпълнителят има декларации за съответствие от производител, който доставя влагания битум, и се очаква да бъдат представени и декларации за сертифициране на производство на инсталация, направена от него. Такъв документ до момента не е представен.
Несъответствието с нормите за качество на асфалта, използван за лот 3 на „Тракия“, може да се отрази върху качеството на покритието, коментира Веселин Димитров, началник на сектор „Настилки“ в Централната лаборатория към Агенция „Пътна инфраструктура“. Той обясни, че за полагане на последния фин слой на магистрала се използва полимер - модифициран битум, който гарантира, че покритието ще бъде устойчиво и на високи, и на ниски температури и върху трасето няма да се образуват коловози.



Частен инвеститор ще строи път между Русе и Свиленград


Пътят между Русе и Свиленград да се строи и управлява от частен инвеститор, реши правителството на редовното седмично заседание. Кабинетът упълномощи министър Лиляна Павлова при заявен интерес да инициира провеждане на процедура за сключване на концесионен договор за проектиране, строителство и експлоатация на пътя. В края на миналата седмица инж. Лазар Лазаров, шеф на пътната агенция, заяви, че Катар проявява интерес към проекта за скоростната отсечка Русе - Истанбул. При предстоящата визита на премиера на Катар у нас се очаква да бъде изразен политически ангажимент за това, дали катарската страна ще участва в проекта.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване