05/10/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Най-малко 50 души загинаха след двоен атентат в Дамаск

Броят на жертвите на двойния бомбен атентат в Сирия вчера достигна 50 души по данни на сирийските наблюдатели за граждански права. Атентатът, осъден от ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, е бил насочен срещу сирийските специални служби, предаде АФП. Ранените са най-малко 160, повечето жертви са цивилни. Атаката на самоубийците в коли-бомби бе извършена в момент, когато учениците са отивали на училище, а чиновниците на работа, като след двата взрива в града е започнала престрелка, предаде РИА “Новости”.
Държавната телевизия обяви, че атентатът е дело на терористи, като обвини малката джихадистка групировка “Фронт за защита на сирийския народ”. Опозиционният Сирийски национален съвет обвини режима за атентатите, които са имали за цел да сплашат наблюдателите на ООН и да създадат впечатление, че президентът Башар Асад се бори с “Ал Кайда”.
Генерал-майор Робърт Муд, ръководител на наблюдателите на ООН за спазването на прекратяването на огъня, посети мястото на инцидента. Норвежкият генерал заяви, че “това е още един пример за страданието, на което са подложени хората в Сирия” и призова “всички в страната и чужбина да помогнат за спирането на това насилие”.
В същото време град Хомс отново беше подложен на обстрел от армията на режима, предаде Би Би Си. В града са разположени 11 международни наблюдатели, но примирието се нарушава и от двете страни. Президентът на САЩ Барак Обама удължи с една година въведените санкции срещу Сирия, като уведоми Конгреса, че Дамаск представлява “необичайна и изключителна заплаха” за САЩ. По данни на сирийските наблюдатели за човешки права общо 12 хиляди души са загинали в страната за 14-те месеца на протести, от които 800 след влизането в сила на “примирието“ на 12 април.
По данни на Ройтерс Сирия внася стотици хиляди тонове зърно през Ливан, за да заобиколи западните санкции и да гарантира жизненоважните запаси. Продажбата му не е нелегална, тъй като храните не са включени в наложените срещу режима на Асад санкции, но мерките блокираха достъпа на Дамаск до финансиране по същия начин, както наложените на Иран санкции за ядрената програма. Хората в Дамаск се запасяват поне за месец напред.



Китай призова за край на кръвопролитията


Китай осъди бомбения атентат срещу наблюдателите на ООН в Сирия, при който бяха ранени 10 придружаващи ги сирийски войници, като призова всички в разкъсваната от конфликта страна “да спрат насилието”. “Китай осъжда бомбения атентат”, заяви говорителят на външното министерство Хун Лей. “Призоваваме всички в Сирия да приемат насериозно прекратяването на насилието, да сътрудничат с ООН, да подкрепят работата на международните наблюдатели и да гарантират сигурността им, за да може процесът на политически диалог да започне рано.” На 12 април беше обявено прекратяване на огъня, което има за цел да сложи край на кръвопролитията в страната, предизвикани от протестите срещу режима.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване