05/10/12 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Новата Първа дама или Валери в страната на политиката

Франс прес

“Валери - чаровният коз на Франсоа Оланд”, гласи заглавието на сп. Пари мач

Валери Трирвильор познава света на политиката, защото е отразявала политическия живот като журналист. Избирането на спътника й в живота Франсоа Оланд за президент на Франция я отвежда от другата страна на огледалото - тя обаче заявява, че ще продължи да работи и ще се приспособи.

Ролята на първа дама ще я постави твърде близо до властта и под прожектора на медиите; Валери Трирвильор твърди, че още няма ясна представа за тази роля. Нещо любопитно: тя ще бъде първата “първа дама”, без да е омъжена за президента.

Положение, което може да предизвика някои трудности в дипломатически план. Новата президентска двойка обаче явно не се притеснява. “Честно казано, този аспект изобщо не ме безпокои”, заяви пред АФП самата Валери Трирвильор.

С елегантно излъчване, кестеняви коси и тоалети в класически стил, 47-годишната жена казва, че “естествено не е” предусещала подобна съдба, когато преди 23 години за пръв път срещнала Франсоа Оланд. Тя признава, че няма ясна представа за бъдещите си функции. “Сякаш влизам изведнъж в собствените си репортажи”, споделя пред АФП.

Като спътничка на президент, обещал да бъде “нормален”, тя знае, че няма да изостави занаята си, щом стъпи в Елисейския дворец. “Да бъда финансово независима е основно нещо за мен” - казвала го е неведнъж.

Представяна като човек от скромно потекло, Валери Масоно, родена на 16 януари 1965 г. в Анжер (Централна Франция), твърди, че произлиза по-скоро от “съвсем обедняло буржоазно семейство”.

Дядо й навремето е бил съуправител на банка, продадена обаче през 1950 г. Баща й получава инвалидна пенсия, след като през 1944 г. - 12-годишен - изгубва единия си крак при експлозия в мина. Майка й работи известно време като разпоредителка на ледена пързалка, за да свързва двата края. Пета от общо шест деца, Валери прекарва цялото си детство в беден квартал. След като завършва Сорбоната - специалност политически науки, тя над 20 години отразява политическия живот във Франция за седмичника “Пари мач”.

Точно там младата Валери Масоно среща човека, чието име носи и до днес - Дени Трирвильор, който пише отвреме навреме за списанието, а най-вече превежда германски философи и става баща на тримата й синове. През 2005 г. тя започва да взема интервюта от политици и в ефира на частната телевизия “Директ 8″.

“Всъщност се доближих до властта доста рано, когато започнах да работя като политически журналист. Това никога не ми е правело впечатление”, обясни тя в края на април т. г. пред светското списание “Гала”.

През октомври 2010 г. тя излиза от сянката. “Валери е жената на живота ми”, обявява в “Гала” Франсоа Оланд, тогава бивш първи секретар на социалистическата партия, която е отдавна извън властта. Двамата са заедно вече от дълги години. Тогава жената, която ще каже един ден, че Франсоа Оланд е “голямата й любов”, решава, че ще може да продължи кариерата си на политически журналист успоредно с новото си, по-официално амплоа като спътничка в живота на социалистическия лидер.

Щом Оланд се кандидатира за президент, това преобръща цялата й съдба. През есента на 2011 г. морални съображения й налагат да напусне политическото си предаване в “Директ 8″ и да интервюира занапред звезди от шоубизнеса, после да се оттегли и от “живота на колектива” в “Пари мач”.

За Валери Трирвильор не е лесно да се превърне от “ангажиран зрител” в едно от действащите лица в президентската кампания. Принудена е да държи сметка и за внушителното политическо присъствие на Сеголен Роаял, претърпяла провал като кандидат на социалистите през 2007 г., а най-вече бивша другарка в живота на Франсоа Оланд и майка на четирите им деца.

Макар да се държи дискретно, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване