05/10/12 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Няма оцелели при катастрофата на руски самолет

Отломки от изчезналия в Индонезия руски самолет "Сухой Суперджет-100" бяха открити вчера, предаде Ройтерс. До момента няма данни за оцелели от намиращите се на борда 46 пътници.
Самолетът първо изчезна от радарите на 9 май и бе в неизвестност няколко часа. При спасителна акция на индонезийските ВВС с хеликоптер са забелязани части от разбилата се машина на края на планинска урва в Салак на височина 1500 м. По данни на управителя на компанията превозвач в самолета са се возили бизнесмени и журналисти от Индонезия, осем руснаци, включително и служители на посолството, италианци, французи и един американец. По-рано в сряда същият самолет е направил друг демонстративен полет и след това е излетял още веднъж. Изчезнал е от радарите, след като е поискал от височина 10 000 м да се смъкне до 6000 м. Една от възможните причини за катастрофата е, че по време на демонстрацията от самолета се е откъснало парче, което се е оказало фатално след това. Другата причина, която не се изключва, е човешка грешка на пилота Александър Яблонцев въпреки неговата опитност от над 10 000 летателни часове.
След двете демонстрации самолетът се е върнал до летището Халим Перданакусума, източно от Джакарта. Там част от пътниците са слезли, за да се включат в традиционната ислямска молитва. На тяхно място са се качили други пасажери, макар това да не е било планирано.
Русия е готова да изпрати два спасителни самолета Ил-76 в Индонезия на мястото на катастрофата. От Москва заявиха също, че „силите на Министерството на извънредните ситуации са в готовност да реагират на катастрофата в Индонезия. Готови сме да изпратим два самолета Ил-76 и два хеликоптера ВК-117, спасители и оборудване”. Владимир Путин изказа своите съболезнования на президента на Индонезия Сусило Бамбангу Юдойоно във връзка с катастрофата.
Доставката на 30 пътнически самолета "Сухой Суперджет-100" за Джакарта бе отменена. Това е първият руски самолет, произведен след разпадането на Съветския съюз преди 21 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване