05/10/12 19:33
(http://www.klassa.bg/)

ПАСОК прави последен опит за коалиционен кабинет

Лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Евангелос Венизелос започна вчера последен опит за сформиране на коалиционно правителство, но шансовете му са минимални, писа Ройтерс.
Бившият финансов министър е третият политически лидер, които получи мандат за сформиране на правителство след изборите в неделя, при които партиите „за“ и „против“ спасителния план на страната излязоха равностойни. Венизелос беше натоварен със задачата да сформира кабинет, след като в сряда лидерът на радикалната лява коалиция „Сириза“ Алексис Ципрас се отказа, а вчера официално върна мандата на президента Каролос Папуляс с думите: „Направихме всичко възможно да сформираме кабинет, съвместим с народния вот, но това се оказа непосилно.“ Лидерът на дясната „Нова демокрация“ Антонис Самарас, който спечели изборите, върна мандата само няколко часа след като му беше връчен в понеделник. Самият Венизелос призна пред парламентарната си група, орязана след изборите до близо една четвърт от предишните си размери, че няма големи шансове да намери коалиционни партньори. Той обаче обеща да положи всички усилия да сформира кабинет, а ако не успее, да помогне на президента за съставяне на правителство на единството до 17 май, което е последната стъпка преди насрочване на нови избори до три-четири седмици. Възможността да се намери компромис между основните партии, подкрепящи мерките за икономии, и останалите, които са против, за да се състави правителство на единството, също са минимални. Дори и да се сформира такова правителство, то едва ли ще издържи повече от няколко месеца заради диаметрално противоположните позиции на основните политически групи, коментира Ройтерс.
Безизходното положение предизвика вълна от предупреждения от страна на европейските лидери, че Гърция може да бъде изхвърлена от еврозоната, ако не се придържа към условията на спасителния план. „Нямаме неограничено време. Времето лети, защото има финансови проблеми, но първите стъпки сега трябва да бъдат направени от гръцка страна“, обяви Евалд Новотни от Управителния съвет на ЕЦБ във Виена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване