05/11/12 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

45 жертви и “първа черна дата” за проекта “Сухой суперджет 100″

Катастрофиралият самолет “Сухой суперджет 100″. Снимка на известния блогър-фотограф Сергей Доля, който участва в демострационната обиколка, но не се е качил на този полет.

Най-новият руски авиолайнер “Сухой суперджет 100″, изчезна в Индонезия по време на демонстрационен полет с 46 души на борда. Именно с проекта SSJ 100 бяха свързвани основните търговски планове и надежди на руската гражданска авиационна промишленост, отбелязва вестник “Комерсант”.

SSJ-100 е първият изцяло нов руски пътнически самолет, разработен в последните 20 години след разпадането на бившия СССР. Той е съвместен проект с американската Boeing, италианската Finmeccanica и френските Thales и Safran.

Русия се надяваше, че този модел, предназначен за полети на близки и средни разстояния, който е първият нов граждански самолет, разработен в Русия след рухването на Съветския съюз, ще й помогне да пробие на международните пазари, където господстват “Боинг” и “Еърбъс”.

Екипажът на катастрофиралия “Сухой суперджет 100″. Снимка: Сергей Доля

Няма признаци за оцелели пътници от руския самолет “Сухой суперджет 100″, чиито останки бяха открити в планината Салак в Индонезия на височина 1500 м, съобщи служител на индонезийската компания, представляваща “Сухой”. Според разследващите самолетът вероятно се е разбил в склоновете на вулкан при лоша видимост.

Не е оцелял нито един от 45-те души на борда – осем руснаци екипаж, американец, французин и индонезийци, сред които бизнесмени и журналисти. не е оцелял.

Катастрофата е станала при завръщането на самолета. Представители на индонезийския контрол на въздушното движение разказаха, че пилотите са поискали разрешение за кацане от 3000 на 1000 метра. На височина от около 2000 метра самолетът изведнъж изчезнал от радарите. Преди това екипажът не е съобщавал за проблеми.

След като хеликоптерите откриха предполагаемото място на инцидента, на спасителите им трябваха пет часа, за да стигнат мястото заради труднодостъпния терен.

Това е първата черна дата в историята на “Суперджет”, пише “РБК дейли”. Като основна причина за станалото се посочва сблъсък на машината с планина при лоша видимост, добавя всекидневникът.

“Комерсант” представя и други версии за причините на трагедията - “от техническа повреда до отвличане на самолета, участвал в първото роуд шоу за днешната руска гражданска авиация”.

Предвидено бе “Сухой суперджет” да посети шест държави; преди Индонезия маршрутът му включваше Казахстан, Пакистан и Мианма, а след това трябваше да замине за Лаос и Виетнам. Програмата обаче бе прекъсната по най-драматичен начин - самолетът изчезна от радарните екрани на близо 40 мили от летището в Джакарта, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Пилоти, запознати с проекта, разказаха, че командирът на машината Александър Яблонцев е смятан сред колеги за може би най-добрия специалист по “Сухой суперджет 100″. Компанията “Сухой” изтъкна, че екипажът е опитен и има достатъчно часове във въздуха.

Авиационните власти в Индонезия предложиха най-различни версии, включително превземане на самолета от неизвестни лица. Източници от руската авиопромишленост обаче са убедени, че това е най-малко възможният вариант - на борда е имало гориво само за два показни полета, при това единият вече е бил извършен, и не е имало смисъл машината да се отвлича. Причина за катастрофата според тях са по-скоро “наистина лошите синоптични условия” или техническа повреда.

“Професионалистите проявяват разбиране към ситуацията”, коментира Алексей Синицки, главен редактор на руското браншово издание “Авиотранспортен преглед”. “Безспорно никой няма да се прави, че нищо не е станало, но що се отнася до продажбите, всичко ще зависи индивидуално от всеки отделен клиент”, добавя експертът, говорил пред “Комерсант”.

Катастрофата няма да предизвика масово отказване на поръчки, смята и Борис Рибак, шеф на консултантската компания “Инфомост”. Той припомня по-специално, че проектът “Сухой суперджет” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване