05/12/12 14:41
(http://radiomilena.com/)

Местни управници и консули с достъп до регистъра на Нотариалната камара

Консули и кметове ще могат да извършват  вписвания в информационния регистър „Единство“ на Нотариалната камара. Това съобщи по време на семинар в Девин с кметове и консули, организиран от камарата, председателят й Димитър Танев. Вписването ще бъде безплатно и ще помогне да избягването на грешки, както и извършването на измами с недвижими имоти, предаде агенция КРОСС.

Законово това и сега е разрешено, но местните уптравници и консулите не са се възползвали от възможността. Кметовете ще извършват вписвания в регистъра само в общините, където няма нотариуси. За целта е необходим само компютър и интернет.

Идеята е възникнала преди година, а днес се правят първите стъпки. Пълномощните  и завещанията влизат в сървърите, както и оттеглянията от тях. По този начин ще може да се проверяват и завещания от чужбина.

България в скоро време ще бъде включена в европейската електронна система на завещанията,  където са страни от ЕС и Петербург. Регистърът на нотариалната ни система е уникален, коментира Танев, посочвайки, че само френският регистър на нотариалната камара е по-добър от нашия. Българският  е направен само за една година за 100 000 лева, докато за Имотния регистър , който все още не е в сила са дадени милиони.

Нотариусите Нели Карабенчева и Стайка Стайкова вече са изготвили наръчници за консули и кметове, по които те се обучават освен обучението им на практика.

С европари в момента се доизгражда и системата за завещанията.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване