05/13/12 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Анна Янева, председател на ГС на БСП в София: Ще напусна парламента, дори и да отпадне уставното изискване за това

- Г-жо Янева, в какво състояние поемате столичната организация на социалистите?
- Това е една стабилна структура, готова да печели следващи битки. Има и проблеми, които изискват общите усилия на всички ни. Преди всичко ще се опитаме де преодолеем намаляването на софийската организация и сериозното застаряване на нейните членове. Надали може да стане светкавична промяна. Според мен тя не е и необходима. Трябва да се работи активно за привличането на нови членове на БСП – не само младежи, но и хора, които са в най-активната си възраст – между 35 и 50 години. В София ще възложим на Обединението на младите социалисти да ни предложат визията си за модерна предизборна кампания. Освен това по идея на проф. Захари Захариев ще се постараем да организираме вечерна политическа академия за младите социалисти. Ще продължим и проекта на ГС на БСП „Политическа академия „Европа“ - отворен източник“.

- Остава седмица до конгреса на БСП. Може ли да се каже, че конференцията на столичните социалисти категорично подкрепя сегашния председател на партията Сергей Станишев?
- Мисля, че да! Лично аз не бих нарекла двубой това, което се случва между Сергей Станишев и Георги Първанов. Нещо повече – според мен ставащото не се отразява добре на БСП. Голяма част от работата на районните отчетно-изборни конференции бе отнета именно от темата за лидерския конфликт. Това е вредно, защото, вместо дебатите да бъдат насочени към политиката, която предлагаме на избирателите, ние се затворихме в едни ненужни дискусии.
Смятам, че в партията има място за всеки и тя самата има нужда от всеки. Не разбирам Георги Първанов – човек, когото дълбоко уважавам, успешен председател на БСП и успешен президент, защото не мисля, че непременно трябва да станеш председател, за да работиш за своята партия. Всеки може да помага със своя опит и знания, без задължително да седи на първия ред.

- Колегата ви Георги Кадиев каза, че съзира апаратни игри в начина, по който е протекъл финалът на избора...
- Категорично не приемам, че е имало апаратни игри, и смятам, че това твърдение на Георги Кадиев е обида към делегатите на градската конференция. Не могат да бъдат манипулирани 200 души. Мисля си, че Георги Кадиев трябва да се научи да губи. Конференцията премина по правилата, гласувани от нейните делегати.

- Вие се отказвате от депутатското си място по силата на член от устава от БСП, който не разрешава съвместяването на изборна длъжност с място в парламента. Очаква се обаче, че на предстоящия конгрес точно този член ще бъде предложен да отпадне...
- Когато на 47-ия конгрес се приемаха промените в устава на БСП, аз бях против този член. Но сега искам категорично да заявя, че дори и след седмица, на конгреса, да отпадне този член от устава, аз ще напусна Народното събрание. Мисля, че така постъпвам честно и отговорно към градската партийна организация. Поела съм ясен ангажимент и съм решена да го изпълня.

- А какво е мнението ви за предложението на г-н Георги Първанов с промяна в устава да се въведе пряк избор от всички членове на партията на председателя на БСП?
- Сама по себе си това е добра идея, която подкрепям. Но такава голяма промяна трябва да бъде много добре организирана. Не може нещата да се правят от днес за утре, буквално в навечерието на конгреса. Ако делегатите на конгреса решат да се приеме такава промяна в избора на председателя, то трябва много внимателно и достатъчно подробно да се уточнят всички правила, всички процедури, така че да може да се направи действителен вътрешнопартиен избор.
Темата е отворена, няма пречки да се обсъдят всички „за“ и „против“. Знаете, че в СДС се провеждат преки избори, но впечатлението ми е, че резултатите не са много добри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване