05/13/12 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Евро 2012 - политическо главоболие за Украйна

Асошиейтед прес

Европейското първенство по футбол 2012 през юни беше шансът на Украйна да се покаже в добра светлина, да си създаде по-добри връзки със Запада, да подобри образа си в международен план и да подпомогне своята изпаднала в много тежко състояние икономика.

Вместо това шампионатът се превърна в голямо главоболие.

Предприемайки ход, напомнящ времето на Студената война, високопоставени представители от Европейския съюз заявиха, че ще бойкотират мачовете, които ще се играят в Украйна заради предполагаемото малтретиране на намиращия се в затвора бивш министър-председател Юлия Тимошенко. Критици предупреждават, че феновете може да бъдат отблъснати от прекалено високите цени в украинските хотели и че нуждаещото се от пари правителство е застрашило страната, похарчвайки 14 милиарда долара за шампионата.

“Това беше шанс да покажем страната, защото тук ще дойдат хиляда журналисти”, каза Олех Рибачук, член на първия кабинет на Тимошенко, който е станал граждански актвист. “Сега тези хиляда журналисти ще дойдат и ще пишат за милион проблеми”. “Политически, икономически ползи и ползи за имиджа - не виждам такива”, каза Рибачук.

През 2007 г. Украйна получи домакинството на Евро 2012 заедно със съседна Полша, като това решение целеше да възнагради и насърчи двете обичащи футбола бивши комунистически източноевропейски страни - Полша вече е горд член на ЕС, а Украйна се стреми да стане такъв. Тогава украинската икономика процъфтяваше и Западът прояви голям интерес към страната след масовите демократични протести от 2004 г., известни като Оранжевата революция, която доведе на власт прозападно правителство.

Днес положението в Украйна е коренно различно.

Тимошенко, харизматичната героиня от Оранжевата революция с русите плитки и висш опозиционен лидер, излежава седемгодишна присъда в затвора заради злоупотреба с власт. Западните страни миналата година заклеймиха присъдата като политически мотивирано преследване от страна на режима на президента Виктор Янукович. През 2004 г. Тимошенко спомогна за анулирането на неговата белязана от измами изборна победа.

В сряда тя прекрати гладната стачка, която започна преди близо три седмици, след като, както се твърди, надзиратели в затвора я покрили с чаршаф и я удряли в стомаха, докато викала за помощ. Тя вече страдаше от силни болки в гърба.

Снимките на големи контузни наранявания по корема и ръцете на Тимошенко, разпространени от най-високопоставения в страната представител по човешките права, ужасиха международната общност и подтикнаха висши представители на ЕС, включително председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу, както и правителствата на Австрия и Белгия да се откажат от намерението си да посетят футболни мачове в Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би посетила Украйна по време на първенството, само ако се подобри лечението на Тимошенко.

“Липсата на високопоставени чуждестранни представители е унизителна за управлението на Янукович и ще продължи да бъде причина за негативния медиен имидж на страната”, каза Алекс Бридо, специалист по Украйна към “Юрейжа Груп”, американска консултантска компания за геополитически рискове.

Понасяйки още едно унижение, Украйна трябваше да отмени регионалния форум на държавите от Централна и Източна Европа, след като повече от дузина лидери отказаха да участват заради случая “Тимошенко”.

Финансово страната също се намира в лошо състояние.

Световната финансова криза почти унищожи украинската икономика, довеждайки до свиването на БВП с 15 процента през 2009 г. и тя все още не се е възстановила напълно. Спасителен заем в размер на 15,6 млрд. долара от Международния валутен фонд МВФ е замразен от повече от година заради нежеланието на Янукович да предприеме непопулярни мерки за икономии.

При това положение мнозина се питат дали Украйна може да си позволи Евро 2012.

Правителството казва, че е похарчило около 4,3 млрд. долара за построяването на стадиони и подобряването на пътната и железопътната инфраструктура за първенството, но не беше огласена общата сума, в която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване