05/13/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Как ще ги стигнем в Европа? Много просто - с молове

Бургас ще стане лидер по площ на търговските центрове на 1000 души население през 2012-2013 г., като от около 130 кв. м на хиляда души до година те ще стигнат 464 кв. м. Нещо повече – очаква се до година-две страната ни да догони средноевропейските стойности от 450-500 кв. м търговски площи на 1000 души. Дотук добре. Интересно е обаче къде в инвестиционните планове на находчивите наши и чужди предприемачи са изчисленията за потребление, ръст на възнагражденията и нива за безработицата в следващите години. Защото, поглеждайки анализите само за тези показатели, се оказва, че сме много далеч от Европа и там ще си останем.
На практика българинът получава в пъти по-малко пари от европееца, а плаща същите цени в магазина като него. Съвсем друга е темата, че настоящият първенец по най-много търговски площи на 1000 души – Варна, е сред първенците и по свободни части. Поредният факт, който говори, че има нещо сбъркано в цялата схема. Да не уточняваме, че посещаемостта няма нищо общо с покупките и все по-често моловете се посещават от сравнително малко хора, и то за да ги разглеждат като музеи. Реалните клиенти стават все по-малко.
Така че - да, хубаво е да се опитваме да настигаме Европа, но нека догонването не е само по линия на мечтите за бърза печалба от алъш-вериш, но и по отношение на доходите. И дано разчетите на предприемачите се окажат верни, защото иначе вариантът остава един - фалити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване