05/13/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

ЦИК на Сърбия: Обвиненията в измама са неоснователни

Републиканската избирателна комисия на Сърбия отхвърли обвиненията на опозиционния лидер Томислав Николич, че изборите, проведени на 6 май, са манипулирани от Борис Тадич и че ако резултатите бяха истински, то демократи и социалисти нямаше да могат да формират правителство, предаде сръбското радио В92. От комисията отхвърлиха искането изборите да бъдат анулирани поради липа на доказателства за твърденията на Сръбската прогресивна партия. От партията заявиха, че е бил намерен изхвърлен сак с бюлетини, но реално не са го предоставили на избирателната комисия. Секретарят на РИК Велико Одалович подчерта, че Николич би могъл да поиска анулиране единствено на президентските избори, а не и на парламентарните и местните, провели се в същия ден.
Въпреки заканата, че ще се откаже от надпреварата, вчера Николич заяви, че ще се яви на изборите на 20 май, предаде Ройтерс. "Демократическата партия ще обяви победа при всички положения, независимо дали ще вземем участие или не, но ако не вземем участие, ще ни обвинят, че дестабилизираме страната в най-трудния момент." Тези думи на Николич предаде агенция ТАНЮГ.
По повод на предвидените протести на Сръбската прогресивна партия заради изборни измами Борис Тадич заяви: "Ситуацията е опасна и апелирам за мир и стабилност." Очаква се социалистите също да подкрепят Тадич на балотажа, след като още в края на миналата седмица бе сключено споразумение за коалиционно правителство между Демократическата и Социалистическата партия.
В същото време сръбският вестник "Блиц" води разследване около дипломата за висше образование на Томислав Николич, позовавайки се на разлики в негови изказвания сега и през 2008 г. В биографията му пише, че той е завършил за технически конструктор, но сега той твърди, че през 2007 г. е придобил диплома по мениджмънт с дипломна работа "Мениджмънт на политическите партии и изборни кампании" във факултет в Нови Сад. Но реално в архивите на Алфа университета, към който трябва да е този факултет, фигурира друга тема. Това хвърля съмнение върху факта, дали Николич има диплома и колко редовна е тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване